A szeretet összetart

2024.09.08. 18:30

A szervadományozás nagy jelentőségére hívták fel a figyelmet Kiskunfélegyházán – galériával, videóval

A szeretet összetart, jótékonykodjunk együtt címmel tartottak jótékonysági délelőttöt Kiskunfélegyházán a Petőfi és Béke parkban.

Szentirmay Tamás

Az eseményen fellépett László Evelin, a Dal 2024 győztese, Az év dala előadója. Hatalmas felállított sátor fogadta azokat, akik részt vettek azon a jótékonysági eseményen, amelyen három civil szervezet: a Szervdonor Családokért Alapítvány, a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány, valamint a Göllesz Viktor Óvoda, Iskola Alapítvány javára gyűjtöttek adományokat. Amint az elhangzott, az esemény hiánypótló, mert a szervezők, de nem csak ők, hanem mások is úgy gondolják, hogy a téma tabu ma Magyarországon. Sokkal többet kellene erről beszélni.

Csányi József, szervdonor, jótékonyság
Csányi József polgármester szerint fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontossága van a szervek adományozásának
Fotó: Szentirmay Tamás

– A mai nap kiemelkedő, mert olyan rendezvényen vehetünk részt – bízom benne, hogy hagyományteremtő jelleggel jön létre – hogy hosszú évek múlva is meg tudjuk majd ünnepelni a városban ezt a kezdeményezést, hangoztatta Csányi József polgármester köszöntőjében. – A tragédiát elszenvedők úgy döntöttek, hogy beszélni kell bizonyos témákról, de népszerűsíteni is kell. Az emberekhez el kell hogy jusson az a létfontoságú információ, amikor valaki olyan helyzetbe kerül, hogy azt gondolja már nincs lehetősége a gyógyuláshoz, de mégis megjelenhet egy reménysugár, ami egy másik ember tragédiájából adódik. A városban két olyan személy is van, Csikós Józsefné és Horváthné Katika, akik ennek a kezdeményezésnek az útjára álltak. Saját családtagjuk elvesztése révén érezték úgy, hogy ki kell állni a nyilvánosság elé. Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontossága van a szervek adományozásának. Annak érdekében, hogy akik már reményt vesztettek, mégis új életet tudjanak kezdeni. Hiszem, hogy ez a kezdeményezés, ez a végtelen jóság megerősít bennünket abban, hogy az emberi fajnak van jövője, mert tudunk olyan értéket adni a másiknak, ami az egyik embernek a veszteségén keresztül, egy másiknak újabb életet tud teremteni, mondta a településvezető. 

Csányi József hangsúlyozta, hogy ezzel a szívből jövő kezdeményezéssel, ami alapján kialakult ez a rendezvény, az emberek olyan információhoz jutnak, amit el tudnak raktározni. A két hölgyet azért is emelte ki, mert az Alsótemetőben olyan emlékhelyet hoztak létre, ahol a szervdonorokra lehet emlékezni. Minden élethelyzetben meg kell találni azt a pozitív gondolkodást, ami egy új életet jelenthet egy másik embernek. Reményét fejezte ki, hogy ez a kezdeményezés hagyományőrző lesz, fogalmazott a város első embere.

Ezt követően László Evelin lépett a színpadra együttesével. Róla tudni kell, hogy a Dal 2024 győztes szerzeményének előadója, a Petőfi Zenei Díj 2024 Az év dala kategória nyertese, aki az akusztikus, a pop-rock és a népzenei hangzást vegyíti művészetében.

A koncert után kerekasztal beszélgetés keretében előadást halhattak az érdeklődők Csikós Józsefnétől, aki a Szervdonor Családokért Alapítvány alapítója. Elmondta, hogy 2011-ben, a 33 éves fiukat azonnali szívhalál következtében veszítették el, így donorrá vált. Három embernek adott szerveivel esélyt egy új és jobb minőségű életre. Sokáig úgy érezték, hogy ezt a veszteséget nem tudják feldolgozni, de erőt merítettek a sok vigasztalásból. Később döntöttek úgy, hogy a szervdonorok emlékére emlékművet állítanak Kiskunfélegyházán az Alsótemetőben. Két éve alapították a Szervdonor Családokért Alapítványt, és azóta keményen dolgoznak, többek között Huszár Csaba kurátor segítségével. Azt gondolták, hogy az alapítványuknak hangot kellene adni, hogy minél szélesebb körbe jusson el a szervadományozás fontossága. Az alapítvány célja még, hogy vállalják donor családok lelki támogatását. – Amikor a két oldal, a szervátültetettek és a donor családok egymásra tudnak mosolyogni, az hatalmas lelki segítség, mind a két félnek emelte ki Csikós Józsefné. Reményét fejezte ki, hogy az olyan rendezvény, mint a mostani, amit kiskunélegyházi önkormányzata felvállalt, és ami még ezután lesz, egyre szélesebb körben tudják majd elmondani a munkájukat.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett még dr. Lovas András a kiskunhalasi kórház aneszteziológusa, intenzív terápiás orvosa, Heczendorfer Attila vese transzplantált, Keresztesné Csikós Gabriella, a Gölles Viktor Óvoda Általános Iskola főigazgatója, Baranyi-Réczicza Tímea a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja, Bozó-Csányi Erika önkéntes. Mind a ketten a kutyájukat is elhozták. Természetesen az érintettek is elmondták gondolataikat.

Az adományokból befolyt összeget, a Szervdonor Családokért Alapítvány, a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány, valamint a Göllesz Viktor Óvoda és Iskola Alapítványának megsegítésére fordítják.

Az esemény ideje alatt a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda különböző ingyenes szűrésekkel, mérésekkel várta jelentkezőket. A koncert és az előadások alatt a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek rész, de kihasználták az ugrálóvárat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában