Szakmár-Ludasszállás

2024.09.08. 11:00

Szent Hubertusz misével kezdődött a vadászati szezon Ludasszálláson – galériával

Szakmár-Ludasszálláson, a Szent Hubertusz Kápolnánál szombaton tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a hagyományos vadászati évadnyitó ünnepi szentmisét.

Zsiga Ferenc

Az önkormányzat által szervezett eseményen a környékbeli vadásztársaságok tagjai, a járás polgármestereinek egy része és az amerikai központú Safari Club International magyarországi szervezete tagjai vettek részt. Az ünnepi szentmisét dr. Mészáros István c. prépost kanonok, kiskunsági főesperes és Szabó Attila szakmári plébános a Bácska Vadászkürt Egyesület közreműködésével mutatta be.

Ludasszállás, vadászati szezon,
Szent Hubertusz misével kezdődött a vadászati szezon Ludasszálláson
Fotó: Zsiga Ferenc

A ludasszállási határba összegyűlt mintegy kétszáz főnyi résztvevőt András Gábor köszöntötte. A polgármester beszédében felidézte, hogy Szakmár önálló településsé alakulása 1897-ben történt meg. A kápolna már tíz évvel ezt megelőzően elkészült, akkor még Ludasszállás Kalocsához tartozott. Az egykori szállásból, mintegy utolsó hírmondónak ma már csak a Tóth Kálmán vadász által felújított kápolna és a hozzá köthető vadászati évadnyitó maradt meg. 

– Önkormányzatunk és a vadászok véleménye szerint ezt a maga nemében páratlan programot nem szabad veszni hagyni, így mindenkit arra kérek, ápoljuk tovább azt a szép hagyományt – fogalmazott András Gábor.

– 1887-ben emeltek hajlékot e helyen a teremtő Istennek, amelyet aztán a gazdátlanság és az idő romba döntött. Köszönet azoknak, akik szívükbe zárták, rendbe tették és üdvözlet azoknak, akik idén is eljöttek ide Ludasszállásra – köszöntötte az egybegyűlteket a szentmisét bemutató dr. Mészáros István. A főesperes hozzátette: A magyar erdők királya, a gímszarvasbika vadászati idénye szeptember 1-jével kezdődik, s a kápolna – bár mindenkié – elsősorban mégiscsak a vadászok közösségéé, akik Szent Hubertus oltalmát és pártfogását most különösen is kérik, eredményes és szép vadászatok reményében. Nagy szükség az ilyen oázisokra, mint Ludasszállás, amely egy tiszta forrás itt, a semmi közepén – zárta beszédét Mészáros István.

A szentmise áldozással, az alkalomra ejtett és „felravatalozott” szarvasbika fotózásával, az önkormányzat vendéglátásával ért véget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában