Vizsgálat

2 órája

Megkezdődött az olajjal szennyezett terület kármentesítése Kiskunmajsán – galériával, videóval

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal is vizsgálja a kiskunmajsai olajszennyezést, a területre vezető utakat a MOL lezárta, megkezdték a kárenyhítést.

Pozsgai Ákos

Mint arról beszámoltunk, olaj szivárgott a Maris-csatornába a kiskunmajsai fürdő közelében. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen mértékű szennyeződés történt. A MOL egyik, a mezőgazdasági terület alatt futó vezetéke sérült meg. A helyiek már napokkal a szennyeződés észlelése előtt erős, szúrós olajszagra panaszkodtak. 

olajjal szennyezett terület, Kiskunmajsa, kárenyhítés,
Megkezdődött az olajjal szennyezett terület kármentesítése Kiskunmajsán
Fotó: Pozsgai Ákos

Az olaj vastagon állt a csatornában a víz tetején és az árok melletti nádas területet is több száz méter hosszan beszennyezte. Az esetről a Greenpeace számolt be elsőként a közösségi oldalán. Azt is írták, hogy a szennyeződés a település melletti Dombi-tavat is veszélyeztetheti.

A MOL közleményben jelezte, hogy a kondenzátumvezetéken Kiskunmajsa közelében szivárgást észleltek. A vezeték a közeli olajkútból kitermelt rétegvíz mellett körülbelül öt százalék olajat szállított. A kárenyhítés érdekében a vezetéket elzárták, a szállítást leállították. Az illetékes hatóságokkal egyeztetve megakadályozták a továbbterjedést a csatornában ideiglenes gát építésével. Szakembereik a vezeték javítása mellett már a helyreállítást is elindították: a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve szállítják el a szennyezett földet és vizet, valamint gondoskodnak az eltávolított föld pótlásáról is – fűzték hozzá.

Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere elmondta, hogy az eset kapcsán a majsai önkormányzat is felvette a kapcsolatot az illetékes szakemberekkel és folyamatosan figyelemmel kísérik a kárelhárítást.

Az olajszennyezés ügyében a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal is vizsgálatot indított, a további intézkedésekről majd a kárenyhítés után döntenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában