Díjazottak

2 órája

Kiderült, kié a legszebb konyhakert Kecskeméten – galériával

Csütörtökön hirdették ki A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program kecskeméti kertjeinek díjazottjait. Az ügyes kertészek ajándékot is kaptak a széchenyivárosi Málnáskert Közösségi Kertben megtartott díjátadón.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 12. alkalommal csatlakozott A legszebb konyhakertek elnevezésű országos programhoz. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a magyar kertkultúra hagyományait, és segítse a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését. Arra ösztönzik a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. 

legszebb konyhakert, kertész, díjazott
Kiderült, kié a legszebb konyhakert Kecskeméten 
Fotó: Sebestyén Hajnalka

125 kertet neveztek be

Az Aranyhomok Egyesület idén is örömmel fogadta a lelkes kertművelők jelentkezését. A helyben meghirdetett versenyre három kategóriában 125 kertet neveztek be az alábbi kategóriákban: normál (50 négyzetméter felett), zártkert vegyes (zöldség és gyümölcs), közösségi (csoportok, szervezetek által megművelt kertek).

A legfiatalabb kertész 2 éves volt

A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát. A kertművelők átlag életkora emelkedő tendenciát mutat, de akadnak fiatal családok, aktív dolgozók is, akik örömet találnak a kertművelésben. Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 2 éves, míg a legidősebb 81 éves.

Legszebb konyhakert növényi sokszínűséggel

2024-ben a kertszemlék során a zsűri kiemelt figyelmet fordított a sokféleségre, hogy minél több fajta és többféle zöldség, gyümölcs, fűszer- és gyógynövény legyen. A zsűri tagjai voltak: Győri András, Kecskemét főkertésze, Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a program koordinátora, Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend nagymestere. A díjazottak részére támogatói díjakat ajánlott fel: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a GuMo Kft, a Hírös Kert Kft., és a Gyenes Kertészet.

Közösségi kertek

Több kategóriában osztottak díjat. Közösségi kert kategóriában több díjazottat köszöntöttek. A Kaszap Utcai Református Óvoda a díjazás mellett megkapta A kicsik és nagyok kertje címet. Az Első Széchenyivárosi Közösségi Kert A sokszínűség kertjecímmel büszkélkedhet. A Hunyadivárosi Közösségi Kert A többgenerációs kert címet viselheti. A házigazda Málnáskert Közösségi Kert A lelkes közösség kertje címet érdemelte ki. A Forradalom Utcai Közösségi Kertet A rendezett kert címmel illette a zsűri.

Normál, 50 négyzetméter feletti kertek

Ebben a kategóriában is többen vehettek át díjat. Somodi Anna Mária A példaértékű kert címet viselheti. Simon Istvánné A nagymama és az unoka kertje címet érdemelte ki, a díjat unokájával együtt vette át. 

Zártkert vegyes kategória

Ebben a kategóriában egy fiatal pár, Bakró Dániel és Gyuris Fanni érdemelte ki az elismerést, mint A szakértelem kertje. 

Díjátadó ünnepség

A csütörtöki díjátadón Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára köszöntőjében kihangsúlyozta, jó érzés volt látniuk a kertlátogatások során, hogy mindenki mosolyog és örömmel kertészkedik. Egyre többen választják, hogy maguk termelik a finom zöldségeket. Győri András főkertész arra hívta fel a figyelmet, hogy a díszkertek is szépek, de a zöldségekkel teli kert is lehet csodálatos, és egyben hasznos is.

Részt vett az eseményen Szamler László, a Széchenyiváros egyik önkormányzati képviselője, akinek saját kis kertje van, tele paprikával a Málnáskert Közösségi Kertben, valamint Laczkó-Zsámbóki Angéla, aki októbertől a Széchenyiváros másik önkormányzati képviselője lesz. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában