Akasztó

3 órája

Több mázsa szőlőt szedtek le az akasztói kései szüreten

A hidegfronttal együtt járó felhőkből kiadós csapadék hullott Akasztó külterületén, de a szombat délelőtt rendezett kései szüret ennek ellenére nem maradt el.

Barta Zsolt

– Két hónappal késett az eső, jobb lett volna, ha júliusban hullik le a csapadék. A klímaváltozás miatt azonban ez nem történt meg – ez volt a véleménye azoknak a dolgos, jó kedvű embereknek, akik részt vettek az akasztói késői szüreten, melyet a helyi borrend szervezett. 

kései szüret, Akasztó, szüret
Az eső ellenére a legkisebbek is szüretelték a szőlőtermést
Fotó: Barta Zsolt

Szombat délelőtt Bogáromi János szőlőjében találkozott mintegy száz ember, idősebbek, fiatalok. A reggeli után fogtak neki a szüretelők a munkának, amelyet azért nem sikerült befejezni, mert a hidegfront jókora záporral érkezett. Közel más félóra alatt 7 milliméter csapadék hullott. Egyébként a hétvégén 15 millimétert mértek egy csengődi mérőponton.

Gubán Gyula hegyközségi elnök a hírportálunknak elmondta, hogy hat és fél mázsa szőlőt szedtek le, ebből 450–500 liter bor készül legalább. A szőlőlé cukorfoka 21-es értéket mutatott.

A munkát befejező társaság ezt követően a Beszedics pincészetben folytatta a napot, majd nekifogtak a birkapörköltebéd után a szőlő feldolgozásának. Hírportálunknak Boráromi János elmondta, hogy az elmúlt két hétben több alkalommal is esett nagyobb eső, közel 70 milliméter csapadék hullott. A becslése szerint, ha még egyszer ugyanennyi öntözné a földeket, akkor azt is simán elnyelné a homokos talaj.

De milyen is volt a szőlőtermesztők idei éve? Gubán Gyula, a helyi hegyközség elnöke azt mondja, hogy idén június közepén 140 mázsányira becsülték a várható hozamot hektáronként. Ez esett vissza 121 mázsára. Bár óriási volt az aszály, mégis látni, hogy ezen a homokos talajon a szőlő él meg a legjobban – fogalmazott a szőlőtermesztő. A település környékén 690 hektáron terem a boralapanyagot adó növény, a nehézségek ellenére mégsem keseredtek el az emberek. Két személy jelezte, hogy a kékfrankos-ültetvényeit kivágja, de helyébe továbbra is szőlőt telepít. Azon gondolkoznak ezekben a hetekben, hogy valamilyen fehér fajtát fognak ültetni. Az idén a homokot szerető kövidinka 150, a Bianka és az Aletta 125–130 mázsával fizetett hektáronként. A kékfrankos csak 91 mázsás termést adott. A térségben pedig szinte közgazdasági szabály az, hogy minimum 100 mázsát kell az ültetvénynek hoznia minden évben hektáronként.

Gubán Gyula azt nyilatkozta, ha hasonlóan jár Akasztó, mint Soltvadkert, ahol júliusban hatalmas, intenzív záporok voltak, akkor a szőlészek elég jó évet zártak volna. Abban bízik, hogy a következő fél évben esők és remélhetőleg hó is hullik, amely szép lassan beszivárog majd a talajba, hogy ezzel csökkenjen a szárazság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában