Kiskunmajsa

2024.09.01. 12:45

A „hírös város” oroszlánjai vitték el idén a Tomori Kadét Kupát – galériával

A nyári szünet utolsó napján, a mohácsi csata emléknapjához kapcsolódóan rendezte meg a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium a IV. Tomori Kadét Kupát. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke versenyen arról beszélt, hogy egyre népszerűbbek a kadétiskolák a fiatalok körében.

Pozsgai Ákos

A középiskola évről évre a kétfordulós – online és jelenléti szakaszból álló – összetett hazafias, történelmi és erőnléti versennyel tiszteleg névadója, Tomori Pálnak, a Mohácsnál hősi halált halt kalocsai érsek-hadvezér emléke előtt. A 2023/24-es tanévben az ország 35 általános iskolájának 4-4 fős csapata nevezett az online feladatok teljesítésével. A döntőbe a legjobb tizenkettő, saját zászló alatt felvonuló csapat kapott meghívást. A 7-8. osztályosoknak 70 perc alatt kellett teljesíteniük a pályát, amelynek feladatai között volt tájékozódás, lövészet, történelmi kvíz, akadálypálya, íjászat, gránáthajítás és elsősegélynyújtási feladat.

IV. Tomori Kadét Kupa, Kiskunmajsa, verseny
A nyári szünet utolsó napján, a mohácsi csata emléknapjához kapcsolódóan rendezték meg a versenyt. 
Fotó: Pozsgai Ákos

A mára országos hírű verseny fővédnöke Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke emlékeztetett arra, hogy a verseny tisztelgés Tomori Pál és társai emléke előtt, akik a mohácsi csatatéren adták életüket hazánkért. – A versenyen zajló közdelem méltó folytatás és arra készíti fel a fiatalokat, hogy bennük is égjen hitük és hazájuk iránti szeretet ugyanúgy, mint bennük volt – fogalmazott Bábel Balázs érsek.

IV. Tomori Kadét Kupa, Kiskunmajsa, verseny
Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke
Fotó: Pozsgai Ákos

Lezsák Sándor, aki a választókerület egyéni országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy a napjainkban szerte a világban zajló közel negyven helyi háborúra, ebből a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború csak az egyik. – Magyarországon akkor leszünk biztonságban, ha erős a hadseregünk, mert a védtelent elpusztítják, elsodorják, kiszolgáltatott helyzetbe kerül – mondta a honatya. Az Országgyűlés alelnöke szerint ezért nagyon fontos az a haderőfejlesztés, ami történik Magyarországon. – Olyan harcedzett fiatalokra van szüksége a hadseregnek, akik a kadét kupán is a különböző versenyszámokban bizonyították rátermettségüket – mondta a politikus, aki szerint egyre népszerűbbek a kadétiskolák a fiatalok körében.

Eredmények

A IV. Tomori Kadét Kupa győztese a Kecskemétről a Lánchíd Oroszlánjai nevű csapat lett. Második helyen a debreceni Kurjongó Kecskebékák, míg a harmadik helyen az alsóőrsi Horthy Miklós Katonái csapata végzett. További eredmények: 4. Makó Falvi TörökVerők - Makó, 5. Győri ütős négyes -        Győr, 6. Adacsi Kadétjelöltek - Kunadacs, 7. Tomori fiai - Tápiószentmárton, 8. I. Arrabona Hadtest - Győr, 9. Móra gyermekei - Kiskunfélegyháza, 10. Majsai Vitézek - Kiskunmajsa, 11. Akasztói Hadsereg - Akasztó, 12. Törökverők - Táborfalva.

A különdíjazták az online verseny első három helyezettjét is, akiknek díjait Bábel Balázs érsek adta át a fiataloknak. A kadét kupa online versenyének első helyezettje Győrből, az Arrabona Hadtest csapata lett. A második és harmadik helyezést holtversenyben megosztva a Győri Ütős Négyes és Alsóörsről, a Horthy Miklós Katonái csapata érte el.

Függetlenül a döntőben elért eredménytől hasznos tárgyakkal megrakott ajándékcsomagot kaptak a résztvevő csapatok. Czifrik Ágnes. a Tomori-gimnázium igazgatója köszönetet mondott a versenyben résztvevő kadétoknak és felkészítő tanároknak, akik szintén ajándéktárgyat vehettek át. 

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, parlamenti frakcióvezető a verseny harmadik fővédnöke is értékes díjakat ajánlott fel. A díjakat és az ajándéktárgyakat Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Patkós Zsolt polgármester és Czifrik Ágnes igazgató adták át. A rendezvényt támogatta még a kiskunmajsai önkormányzat is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában