Ünnep

2024.09.07. 08:16

Dupla testvértelepülési jubileum a Helvéciai Szüreti Mulatságon – galériával, videóval

Pénteken vette kezdetét Helvécián a XXX. Helvéciai Szüreti Mulatság, mely szombaton egész nap folytatódik. Már az első nap bővelkedett látványos programokban. A megnyitó ceremónián dupla 25 éves jubileumot ünnepeltek, ennek jegyében az alpesi zenészek óriás kürtökön játszottak.

Sebestyén Hajnalka

Helvécia nagyközség legnagyobb ünnepe minden évben a Szüreti Mulatság. Méltó módon éltetik a szőlőművelés hagyományait, tisztelegve a település alapító szőlősgazdái előtt. 

Helvéciai Szüreti Mulatság
Dupla testvértelepülési jubileum a Helvéciai Szüreti Mulatságon
Fotó: Bús Csaba

Testvérvárosi vendégek

A művelődési háznál a 30. jubileumi rendezvényen két 25 éves jubileumot is megünnepeltek: negyedévszázada kötöttek testvérvárosi megállapodást az erdélyi Csíkkarcfalva és a svájci Sirnach településsel. Mindkét kapcsolat nagyon gyümölcsöző és előremutató. E két kapcsolat mellett szintén hasonlóan jó testvértelepülési kapcsolatot ápolnak a szerb Versec, a szlovák Zétény, és a balatonfelvidéki Mencshely településekkel. A testvértelepülési delegációk mellett az eseményen részt vett Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Kerényi János, a Fidesz régiós igazgatója is. 

Tisztelet az ősöknek

Balogh Károly, Helvécia polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: 30 éve róják le tiszteletüket a szőlőművelés és az alapító Wéber Ede előtt, aki 1892-ben Balatonfelvidékről hívott ide a pusztába a filoxéra miatt megélhetés nélkül maradt 105 családot, 88 magyar ajkút és 17 német ajkút. Megalapozták a szőlőkultúrát a térségben, mely ma is fontos szerepet kap a nagyközségben. A szüreti mulatsággal minden évben az elődökre emlékeznek, tovább éltetik a hagyományokat. 

25 éves jubileumok

A megnyitón megünnepelték a 25 éves erdélyi és svájci testvértelepülési kapcsolatot. Balogh Károly hozzátette: mindkét kapcsolat sokszínű, az együttműködés kiterjed az oktatás, a kultúra, a turisztika és a közigazgatás területére. Mindkét településsel rendkívül jól működnek a diák csereprogramok. 

Erdélyi barátok

Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere örömét fejezte ki a 25 év kapcsán. Elmondta: Helvécia a kezdetektől szeretettel, tisztelettel és barátsággal van irántuk. Azonos az identitásuk, azonos a nyelvük. Sok a közös élmény, az együttműködés. Helvécia jó testvér. 

Svájci Napok

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete kiemelte: ennek a testvérvárosi megállapodásnak az egyik legnagyobb hozadéka, hogy a hivatalos eseményeken túl a helvéciai és sirnach-i emberek között alakultak ki jó baráti kapcsolatok. Ez a találkozó a Svájci Napok része, mely jövő héten Kecskeméten további sok érdekes programmal várja az érdeklődőket. Céljuk, hogy minél többen megismerjék az alpesi országot. Ennek részeként az ünnepségen is fellépő Sonnenberg alpesi kürtösök játéka mindenkit lenyűgözött.

Svájci barátok

Beat Schwarz, Sirnach polgármestere elmondta: büszkén tekint vissza az elmúlt 25 évre, mely tele volt kalanddal és sikerrel. A 25 éve tett ígéret nem formális volt, valódi lett, és kölcsönös tiszteleten, bizalmon, közös emlékeken alapszik. 

Peter Talamona, a Helvécia-Sirnach Egyesület vezetője örömét fejezte ki, hogy az alapító okiratot aláíró négy emberből hárman részt tudtak venni az ünnepségen. Megjegyezte: az ajándékba adott faragott padok háttámláját az a gyönyörű hegy díszíti, melyre a helvéciai gyerekeket is mindig felviszik a csereprogram során. 

Kitüntetés átadása

A megnyitó műsor keretében adták a „Helvécia Sportjáért” kitüntető díjat. Helvécia Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Losonczy László, a Magyar Labdarúgó Szövetség Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóság igazgatója részére adományozta ebben az évben a „Helvécia Sportjáért” kitüntető díjat, a Helvéciai Sportegyesület fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként.

Terményáldás és zene 

Az ünnepségen tartotta meg a hagyományos terményáldást Faragóné Bencsik Dóra református lelkész és Kiss Vilmos katolikus plébános. A műsor hangulatát emelte még Szabó Sándor tárogatóművész, valamint a Sonnenberg alpesi kürtösök játéka, zászlóforgatóval. 

Tűzijáték zárta a napot

A Szüreti Mulatság szórakoztató programokkal folytatódott. Nagy sikert aratott idén is a motoros show, este először Polgár Peti, majd a Groovehouse lépett fel. A koncertek után következett a tűzijáték.

 


 


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában