Koszorúzás

3 órája

A szénhidrogén-termelés hat évtizedére emlékeztek Szankon – galériával

A kiskunsági szénhidrogén-termelés megkezdésének hatvanadik évfordulója alkalmából tartottak szakmai emléknapot pénteken Szankon. Az emléknap a Pongrátz Gergely téren kezdődött, ahol az olajipari emlékkőnél koszorúzással is megemlékeztek a résztvevők.

Tapodi Kálmán

– Ma nem csak egy iparág sikereit ünnepeljük, hanem tiszteletünket rójuk le mindazok előtt, akik áldozatos munkájukkal részt vettek e település és a magyar olajipar felemelkedésében – fogalmazott köszöntőjében Minyóczki László, a Kiskunhalas-Szank Régió MOL vezetője, aki arra is emlékeztetett, hogy Szank mindig is különleges helyet foglalt el az olaj- és gázipar történetében.

Szank, emléknap
A szaknai emléknap a Pongrátz Gergely téren kezdődött, ahol az olajipari emlékkőnél koszorúzással is emlékeztek a résztvevők.
Fotó: Tapodi Kálmán

– Szankon az első kút 1964-ben kezdte meg a működését, és ezzel megkezdődött a falu ipari fejlődése. Azóta generációk nőttek fel, és számos kiemelkedő szakember járult hozzá ahhoz, hogy Szank neve összefonódjon a hazai olaj- földgáztermeléssel. Ez az iparág meghatározta a falu gazdasági és társadalmi életé, és ma, hatvan év távlatából visszatekintve, büszkén mondhatjuk, hogy Szank közössége nem csak tanúja, hanem aktív részese is volt enne a történelmi folyamatnak – mondta a szónok, aki hozzátette: az elmúlt hat évtized alatt sok minden megváltozott, de egy dolog mindig állandó maradt: az a szellemiség, amely az iparágat és a települést összeköti.

– A bányászhagyományok megőrzése és az iparág fejlődése kéz a kézben járt, hiszen mindkettő ugyanazt a célt szolgálta: a jövő generációi számára is biztosítani a fennmaradást és a fejlődést. A mai koszorúzási ünnepség egy olyan alkalom, amikor nem csak tisztelgünk a múlt előtt, elgondolkodunk a jövőről is. Az energiaipar folyamatosan változik, új kihívásokkal és lehetőségekkel nézünk szembe. Az elmúlt évek nehézségei – a pandémia, az orosz-ukrán konfliktus, az emelkedő infláció – mind megmutatták, hog ymilyen fontos az iparágunk stabilitása. De ahogy eddig, úgy most is bízom benne, hogy közösségünk, az olajipar dolgozói és a település lakói együtt fogják leküzdeni ezeket a nehézségeket – jelentette ki Minyóczki László.

Az emlékkő megkoszorúzása után az egybegyűltek megtekintették az olajipari kiállítást az Európa Házban, látogatást tettek a gázüzemben, majd szakmai konferencián vehettek részt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában