Indítvány

2024.09.12. 14:24

Emlékművel emlékeznek Kocsis Sándor egykori iskolaigazgatóra Hetényegyházán

Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) indítványozta a csütörtöki közgyűlésen, hogy emlékművel emlékezzenek meg Kocsis Sándor egykori iskolaigazgatóról Hetényegyházán. Az általa létrehozott parkerdőben egy 1x1 méteres alapon szikla emlékművet szeretnének elhelyezni.

Horváth Péter

Angelo Minuti olasz származású Hetényegyházán élő szobrászművész készíti az emlékművet. A költség az önkormányzatot nem terheli.

emlékmű, Kecskemét, közgyűlés, Hetényegyháza
A csütörtöki közgyűlésen indítványozták, hogy emlékművel emlékezzenek meg Kocsis Sándor egykori iskolaigazgatóról Hetényegyházán.
Fotó: Bús Csaba

Kocsis Sándor Kecskeméten született 1933. október 31-én szegény családban. Édesapja doni harcokban hősi halált halt, ettől kezdve leány testvérével még nehezebb körülmények között éltek, melynek enyhítésére már korán munkába kellett állnia.

A Nagykőrösi Tanítóképzőben letett sikeres érettségi után a Szegedi Pedagógiai Főiskola testnevelési szakán tanult állami ösztöndíjjal, ahol 1956-ban szerzett diplomát. Gyakorló éveivel együtt 19 évig Kerekegyházán tanított, ahol országos elismerést kapott munkájáért, majd 1974-ben felkérték a hetényegyházi iskola igazgatói posztjának betöltésére, melyet elvállalt.

Igazgatói munkássága során legfontosabb feladatának tekintette, hogy az oktatás mostoha körülményeit mind a pedagógusok, mind a diákok számára elviselhetőbbé tegye. 1993-ig tartó igazgatósága alatt a hetényegyházi oktatás infrastrukturális feltételei jelentős fejlődésen mentek keresztül. Sokat fáradozott a szétszórt iskolák és tanulócsoportok megszüntetéséért, a tanterem hiány felszámolásáért, az új emeletes iskolaépület építéséért, az iskola fűtési és világítási rendszerek korszerűsítéséért, a gyerek- és pedagógus étkeztetés, valamint a napközi megvalósításáért és a szaktanári ellátottság javításáért. Jelentős közéleti feladatokat is vállalt, elsősorban a község kommunális helyzetének fejlesztése terén. Az iskola melletti erdő fáinak ültetése is a nevéhez fűződik.

Munkáját Hetényegyháza és Kecskemét egyesülése után is folytatta. 2002-ben is a hetényegyházi részönkormányzat és centenáriumi emlékbizottság tagja. Pályája során számos miniszteri elismerésben részesült.

A testület egyhangúlag támogatta az indítványt.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában