PsychArt24

3 órája

Az elfogadás jegyében rendezték meg a 24 órás festőmaratont Kecskeméten – galériával, videóval

Immár második alkalommal tartották meg Kecskeméten is a nagysikerű antistigma programot a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai a Hírös Főnixmadár Egyesülettel közösen. Az esemény mottója Művészettel a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen volt. Ennek keretében péntek 12 órától szombat 12 óráig PsychArt24 festőmaratont tartottak a szervezők Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Horváth Péter

– Nagyon népszerű volt a festőmaraton, amin jóval több mint 200-an vettek részt, a legfiatalabb résztvevő hároméves volt, de minden korosztály képviseltette magát – mondta el dr. Máttyássy Adrienn, a pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa, hozzátéve, hogy az eseményt Kalocsán is megrendezték, idén először.

PsychArt24, festőmaraton, elfogadás, Kecskemét,
PsychArt24 festőmaratont tartottak
Fotó: Horváth Péter

Rendkívüli nyitottsággal csatlakoztak az érdeklődők a 24 órás festéshez, és lenyűgöző alkotások születtek az egy nap alatt. Ennek célja a mentális betegséggel élők stigmatizációjának lebontása volt, hiszen mint Máttyássy Adrienn hangsúlyozta, gyakran a megbélyegzés és a betegekkel kapcsolatos előítélet még nagyobb szenvedést és károkat okoz, mint maga a betegség.

A főorvos elmondta, hogy munkájuk során hangsúlyt fektetnek arra, hogy a pszichiátriai betegséggel élők képességeinek kibontakozását segítsék, melyet a festőmaraton is nagyban szolgált. Mindenkinek nagy szüksége van arra, hogy visszajelzést kapjon személyisége és cselekedetei, illetve képességei értékéről. A festőmaratonon éppen ez valósult meg, hiszen a pszichiátriai betegséggel élők elfogadást tapasztaltak meg, emellett közösség is formálódott, hozzájárulva ahhoz, hogy a betegségek és az egészséges embertársak bátrabban kapcsolódjanak. Máttyássy Adrienn hangsúlyozta: a mentális betegség nem jelenti azt, hogy a betegséggel élőt gyermekként kell kezelni, sem pedig azt, hogy az határozná meg egész személyiségét. A pszichiátriai betegséggel érintettek személyisége, képességei messze meghaladják a betegséget magát, és a kreativitás használata nagyban segíti a felépülést.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában