22. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

2 órája

Családbarát Múzeum címet nyert a Cifrapalota

A 22. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében, hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át Családbarát Múzeum elismerő címet azon muzeális intézményeknek, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek. A Családbarát Múzeum címet a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye is elnyerte. Az elismerést dr. Rosta Szabolcs, a múzeum igazgatója és Merinu Éva múzeumpedagógus vette át a budapesti ceremónián – közölte a múzeum hétfőn.

Horváth Péter

2024-ben már ötödik alkalommal hirdette meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Családbarát Múzeum címre vonatkozó nyílt felhívását.

Családbarát Múzeum, Kecskemét, Cifrapalota, Dr. Rosta Szabolcs, Merinu Éva,
A Családbarát Múzeum címet dr. Rosta Szabolcs, a múzeum igazgatója és Merinu Éva múzeumpedagógus vette át a budapesti ceremónián
Fotó: Beküldött fotó

A közlemény szerint a Családbarát Múzeum elismerés és a kapcsolódó felhívás célja a muzeális intézmények ösztönzése arra, hogy szolgáltatásaikat, infrastruktúrájukat, programjaikat családbaráttá tegyék, és elősegítsék a különféle családtípusok minőségi időtöltését, valamint erősítsék a családbarát értékrendet és a családot mint mikroközösséget. 

Hosszabb távú cél, hogy a felhívás nyomán a múzeumok folyamatosan vizsgálják a családok felmerülő igényeit, és lehetőségeikhez mérten igyekezzenek kielégíteni ezeket. Cél továbbá, hogy az intézmények fejlesszék és bővítsék a családokat megcélzó oktatási, nevelési és szociális tevékenységeiket, családbarát szolgáltatásaikat, és ebben szorosan együttműködjenek a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel.

Három éven keresztül használhatják a Családbarát Múzeum minősítő logót

A címet elnyerő múzeumok az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón tartott díjátadón oklevelet kapnak. A minősítést igazoló logót három éven keresztül, majd ezt követően újraminősítésük esetén folyamatosan használhatnak az intézmények.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye számára különösen fontos a jövő generációja, a családok lelki és szellemi gyarapodása. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a családokra, a családok igényeire. Céljuk a családok minőségi időtöltésének elősegítése, a családbarát értékrend és a család mint közösség erősítése. Ezt a szemléletet érvényesítik a kiállításaikban, programjaik megvalósításakor, és foglalkozásaik során.

Az elmúlt évek fejlesztései komfortosabbá teszik a múzeumlátogatást a családok számára. A lift lehetővé teszi, hogy a családok akár babakocsival is bebarangolják a teljes épületet. Játszósarok és Kreatív Kuckó áll rendelkezésre, a kiállítások és az épület felfedezését pedig játékos, élményalapú megoldások: családi felfedező füzetek, különböző útvonalak, nyomozó játékok segítik.

A rendszeres családi programok jeles napokhoz vagy kiállításokhoz kapcsolódnak, ahol szülők, nagyszülők és gyerekek közösen ismerkedhetnek kulturális örökségünkkel, nyomozhatnak, alkothatnak, kézműveskednek. Iskolai szünetekben a Cifra mesék és a Szünidei Kreatív Napok programsorozatai várják a családokat.

A családi élményekhez biztonságos és kényelmes környezet várja a családokat, pihenőhelyek, gyermekbarát mosdók, pelenkázó áll rendelkezésre. A Cifrapalota zárt udvara fonott székeivel, kellemes hangulatával várja a pihenni vágyókat – zárul a múzeum közleménye.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában