Beruházás

2 órája

Átadták a Bócsai Szociális Központ új épületét – galériával

Elkészült és ünnepélyes keretek között adták át péntek délelőtt a Bócsai Szociális Központ új épületét, ahol egy negyven fős idősek otthona is helyet kap.

Pozsgai Ákos

A zöldmezős beruházás egy korábban nem használt önkormányzati telken valósult meg, amelyre 184 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

Szőke-Tóth Mihály, Bócsa, Bócsai Szociális Központ, Kisné Légrády Tünde
Átadták a Bócsai Szociális Központot
Fotó: Pozsgai Ákos

Bócsán eddig nem volt olyan intézmény, amely az idősek nappali ellátását biztosította volna, itt fog működni a szociális étkeztetés is.

– Minősített helyzetben vannak a tanyás szerkezetű települések, hiszen az időskori elmagányosodás, a városi környezethez képest még inkább érintheti az egyedül élő időseket, akik még inkább elszigetelődnek a közösségtől. Épp ezért fontos a számukra egy olyan ellátó hely, ahol ismét közösségben lehetnek – hangoztatta Szőke-Tóth Mihály, Bócsa polgármestere ünnepi köszöntőjében.

Elmondta, hogy a településen működik tanyagondnoki szolgálat évtizedek óta, ami enyhít az egyedül élő idősek magányos élethelyzetén, azonban a most átadott nappali idősgondozással sokkal magasabb életminőség érhető el a számukra, illetve hozzá tudják őket segíteni a társas együttléthez. – Ez a gondolat volt a fő elindítója ennek a beruházásnak – fűzte hozzá a falu első embere.

Az új, 480 négyzetméter alapterületű épület negyven fő ellátására biztosít megfelelő életteret, nappali társalgóval, ebédlővel, tálaló konyhával, pihenő szobákkal, férfi és női mosdókkal, a szükséges irodákkal és a dolgozók számára kialakított helyiségekkel együtt.

Az új épületben kap helyet Bócsa gyermekjóléti szolgálata

A polgármester elmondta, hogy az új épületben kap helyet a település gyermekjóléti szolgálata, valamint a házi segítségnyújtást biztosító szociális szolgáltatás is itt működik majd, amelyet jelentleg Soltvadkerttel közösen lát el a bócsai önkormányzat.

A tálalókonyhára az iskola felújított főzőkonyhájáról érkezik majd minden nap a meleg étel, ahol főznek az iskolások, valamint a szeptember elsejével megnyitott önkormányzati bölcsőde, az önkormányzati óvoda, a településen működő evangélikus bölcsőde részére is, valamint a szociális étkeztetéshez, naponta összesen mintegy háromszáz adag ételt.

A Bócsai Szociális Központban az idősek nappali ellátását végző otthon elindításával négy új munkahelyet is teremtett az önkormányzat, az intézmény vezetésével Kisné Légrády Tündét bízták meg. A szakember évtizedek óta dolgozik a szociális szféra különböző területein, vezető és más beosztásokban széleskörű tapasztalatokat szerzett a családi, gyermekvédelmi és idősellátás területén.

Az átadó ünnepséget követő tájékoztatóján Kisné Légrády Tünde úgy fogalmazott, hogy a település életében egy mérföldkő az új intézmény elindítása, amit nem sok településen tudnak biztosítani az idősek számára és ami nagy segítséget jelent majd a számukra.

Az intézmény nem bentlakásos, hanem napközbeni ellátást fognak biztosítani az idősek számára, ami azt jelenti, hogy reggel félnyolctól várják a szolgáltatást igénybe vevőket. Aki szeretne, ebédre is maradhat, a nap folyamán különböző szabadidős tevékenységekre lesz lehetőség, társalgás, tévénézés, közös programok és délután félnégykor zár majd az intézmény. A szolgáltatásokról részletesen tájékoztatják az érkezőket, azonban ezek közül is kiemelte az intézmény vezetője, hogy például lesz lehetőség a szennyes ruhák mosására is, két új nagy teljesítményű mosógépet állítottak hadrendbe, ha esetleg valakinél, otthon elromlik a mosógép, vagy gond van a megfelelő vezetékes vízszolgáltatással.

– Szeretnénk az idősek klubjában egy életritmust mutatni, hisz, aki a munkahelyéről elment nyugdíjba és otthon van jó ideje, az megszokott otthon egy életritmust, de ez nem biztos, hogy jó. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen ismét közösségben lenni, a négy fal közül kilépve, újra együtt eltölteni az időt – mutatott rá a vezető.

Kisné Légrády Tünde elmondta, hogy kézműves foglalkozásokkal, közös mozgással, de elsősorban az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők elvárásait és igényeit figyelembe vevő és kielégítő programokkal várják majd az időseket. A közös időtöltés mellett a különböző hivatali ügyek útvesztőjében is igyekeznek segítséget nyújtani, annak, aki azt igényli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában