Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. szeptember 29.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Paskó Csaba a vajdasági Alsó-Kelebia plébánosa, világbajnoki ezüstérmes szakács volt az egyike azoknak, akik zsűrizték a pörkölteket Soltszentimrén, a Gaszto Udvar főzőversenyén. Szabadka Egyházmegye papja hazájában valóságos celeb, szakácskönyvei jelennek meg, emellett a zene sem áll tőle távol. A szabadkai székesegyház regens chorija, az egyházmegye zeneigazgatója, karmester, orgonaművész és tanár. Paskó Csaba atya vezényli a szabadkai Filharmóniát, sőt a szabadkai Pro Musica Kamarakórust is.

Fotó: Pozsgai Ákos

Immár második alkalommal tartották meg Kecskeméten is a nagysikerű antistigma programot a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai a Hírös Főnixmadár Egyesülettel közösen. Az esemény mottója Művészettel a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen volt. Ennek keretében péntek 12 órától szombat 12 óráig PsychArt24 festőmaratont tartottak a szervezők Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Eheti kvízünkben arra vagyunk kíváncsiak, olvasóinknak sikerül-e helyesen megválaszolni, melyik állítás igaz illetve hamis az alábbiak közül.

A fortepan.hu fotóival múltidézésre hívjuk olvasóinkat. Mutatjuk, milyen felvételek készültek 1979-ben.

Nagy erőfeszítéseket tesz az Agrárminisztérium azoknak az őshonos állatfajtáknak a megőrzéséért, amelyek az elmúlt évszázadok során a magyarsággal együtt éltek – jelentette ki Feldman Zsolt, a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Racka Fesztiválon, Kunadacson.

Több mázsa szőlőt szedtek le az akasztói kései szüreten. 

Autó kapott lángra Kecskeméten.

Megkezdődött az olajjal szennyezett terület kármentesítése Kiskunmajsán.

A garai művelődési központban várták a hagyomány tisztelőit szombaton. A rendezvényen részt vett őexc. dr. Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete is.

A szentlőrinci székhelyű Együtt Gurulunk Alapítvány tagjai szereztek felejthetetlen élményeket a kiskunmajsai Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye gondozottjai számára szombaton a keceli ringen, ahol mintegy harminc fogyatékkal élő fiatal vehetett részt élményautózáson.

Nem kedvezett az időjárás szombaton az izsáki ünneplőknek. Ettől függetlenül az Izsáki Sárfehér napok programjából csak két rendezvény maradt el. Átadták az ünnepségen a település elismeréseit is.

A 2024-es megméretés fináléjában minden vármegyéből egy szépség képviseltette magát, Pest vármegyéből pedig három hölgy került a döntőbe. A huszonkét fős mezőnyből vasárnap délután választotta ki a zsűri az udvarhölgyeket és a királynőt. A Tündérszépek 2024 országos szépségversenyét idén a szigetszentmiklósi Hegyi Zsanett nyerte.

Kecskemét egyik legismertebb képzőművészeti kiállítóhelye a Bozsó Gyűjtemény, mely az egykori Klapka-házban található. Bozsó János Munkácsy-díjas magyar festőművész, műgyűjtő és múzeumalapító munkásságát élteti és ápolja a mai napig. Az ismert kecskeméti alkotó nemcsak festett, de felfedezte a néprajz elfelejtett emlékeit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában