Kiskőrös/Kunszentmiklós

2024.08.03. 15:30

A mai fiatalokat is meg tudja szólítani Tóth Péter Lóránt versvándor – videóval

Az internetes kommunikáción felnövő fiatalok vajon érdeklődnek-e a költészet iránt? Erről kérdeztük Tóth Péter Lórántot az ismert versvándort egy kiskőrösi rendezvény előtt a napokban.

Barta Zsolt

A kunszentmiklósi tanár tíz éve járja a Kárpát-medence településeit rengeteg diákkal találkozott nagyon sok településen, így jó rátekintése van erre a generációra. Mint fogalmazott, a mai gyerekek lelkülete nem gyorsult fel annyira, mint amennyire a mai technikai eszközök működéséből erre lehetne következtetni. A gyerekek igénylik az olyan történeteket, mint például Petőfi Sándor és Arany János barátsága. 

versvándor, Tóth Péter Lóránt,
Tóth Péter Lóránt a versvándor, Petőfi Sándor halálának 175. évfordulóján idézte fel költeményekkel a költő emlékét Kiskőrösön
Fotó: Barta Zsolt

Előadásai során belefűzi a mai korszakot a régi történetekbe. A tapasztalata szerint a fiatalok belefáradnak a technikai dolgok állandó fejlődésének a követésébe. Emberek vagyunk és nem robotok, ezért szinte ki vannak éhezve az emberi gondolatokra. Legyen az az említett Arany és Petőfi barátsága. (Arany 60 ezer kifejezést, míg Petőfi 30 ezer különböző szót használ a műveiben.)  

Az érzelmi intelligencia fejlesztése kiemelt feladata a családon belül a felnőtteknek. Erre rendkívül alkalmas a magyar irodalom az olyan költeményekkel, egyéb művekkel, amelyeket évszázadok során a művészeink megalkottak. Bár a TikTok világa hat a gyerekekre, egy-egy versvándoros előadás, ahogy fogalmazott Tóth Péter Lóránt, beszippantja az irodalom világába a gyerekeket. Egy ilyen műsor után megnőtt például a József Attila kötetek kikölcsönzése a könyvtárból, a srácok arról az adott hősről, személyről akartak olvasni, amelyről szó esett. 

A mai világban hogyan viszonyulunk Petőfihez, Aranyhoz, Radnótihoz? Ezek a költők itt vannak bennünk, a génjeinkben, a családjaink történetében. Radnótinak ott van a küzdeni tudása, az akarata ereje. Gyalog akart haza jutni a szerbiai Borból 850 kilométerről a feleségéhez. Ott van József Attila, aki a mélyszegénységből akart kitörni a tanulás segítségével. Ezek a kincsek ott vannak bennünk, ezért is szeretjük ezeket a költőket, mondta végül Tóth Péter Lóránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában