Országos Vadásznap

2024.08.25. 06:50

Nagy István: a vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú – galériával, videóval

Az Országos Vadásznapot Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben tartották szombaton. A megnyitó és a köszöntők után számos programot tekinthettek meg a vadászat iránt érdeklődők.

Szentirmay Tamás

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Bácska Vadászkürt Egyesület zenei kísérete mellett tartotta meg a Hubertus Szentmisét. Az  Országos Vadásznap megnyitóján részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Kovács Zoltán, a Nimród vadászújság főszerkesztője, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Országgyűlés alelnöke, dr. Jámbor László, az Országos Vadászkamar elnöke. Az ünnepségen részt vevők felállva köszöntötték a Magyar Vadászok, a Bács-Kiskun vármegyei vadászok, a Bácska Vadászkürt Egyesület zászlajának behozatalát.  

vadászat, Lakitelek,
Kitüntetéseket is átadtak 
Fotó: Szentirmay Tamás

A megnyitón először Lezsák Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint évente 75-80 ezer gímszarvast lőnek ki a vadászok, elsősorban a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A trófeák közel harmada érmes kategóriába esik. A dámszarvasokból húszezret lőnek le a vadászok. A trófeák egytizenketted része érmes. Őzből és mezei nyúlból száztízezret, vaddisznóból száznegyvenezret, muflonból négyezret, fácánból négyszázezret, fogolyból pedig évente hatezret ejtenek el a vadászok. A vadgazdálkodásnak mintegy kétszáz milliárd forint az éves bevétele, de sok a kiadása is, mert 1400 vadgazdálkodási egységet fenn kell tartani és a háromezer hivatásos vadász ellátmányáról is gondoskodni kell. Bodrogi Gyulát is idézte, aki a következőket mondta: Sokan azt hiszik, hogy aki vadászik, az nem szereti az állatokat, pedig ahol vadászok vannak, ott van vad. Ahol nincsenek vadászok, ott nincs vad, mert ott az orvvadászok kiirtották.

A vadállomány nemzeti kincs

– A kormány fontos megújuló természeti erőforrásként tekint Magyarország vadállományára, amely nemzeti kincs, ezért védeni szükséges, de szakszerűen és fenntartható módon gazdálkodni is kell vele – ezt már Nagy István agrárminiszter mondta. – Az egészséges, jó genetikai értékkel rendelkező vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú. A lokálisan elszaporodott nagy vadállomány létszámcsökkentése nem odázható el. A mennyiségi szemlélet helyett a kisebb létszámú, de jobb minőségű vadállomány kialakítására kell törekedni, mindenképpen – hangsúlyozta. 

Mint mondta, a 2023/2024-es vadgazdálkodási év 39,6 milliárd forint árbevétellel, és 35,9 milliárd forint költséggel járt. A vadkárokról megjegyezte a miniszter, hogy fontosnak tartja az együttműködést, a kapcsolattartást és a kommunikációt a vadászatra jogosultak és a gazdálkodók között, a megelőzés érdekében. Befejezésként hozzátette, hogy párbeszédre, megegyezésre képes, odafigyelő magatartásra kell törekedni, mert fenn kell tartani az egyensúlyt az ember, a vad és a természet között, ami nagy felelősség.

A vadkár komoly probléma, amit meg kell oldani

A szárazság, a vadkár meghatározta ennek az évnek az életét. Szükség van arra, hogy kiegyenlítő igazság és egyensúlyt teremtő magatartás legyen. A Nimród erre szerződött. Több, mint száztíz éves lapról van szó, ahol a szélsőségekről, szenzációkról, de még inkább a hétköznapok munkájáról és a kettő között meglévő egyensúlyról írnak. Minden magyarországi és Kárpát-medencei vadászhoz el tud jutni a lap. Az európai jogszabályok megvalósításával kapcsolatban aktív, tartalmas, kritikus és őszinte vitára lesz szükség. Ebben élen szeretnének járni, mert a Nimród fóruma és felülete tud lenni annak az építő vitáknak, amelyek a vadászattal, a mezőgazdálkodással, a teremtett környezetünkkel foglalkozók életét teljesebbé tudja tenni. Erre kérte a támogatást dr. Kovács Zoltán.

Dr. Jámbor László olyan gondolatokat fogalmazott meg, ami a jövő szempontjából fontos és meghatározó. Az egyik a mezőgazdasági vadkár. A gazdálkodók és a vadászatra jogosultak között a leginkább meghatározó konfliktus forrás, amit orvosolni kell. A vadkár-megelőzés és a vadkár-rendezés jogi szabályozása teljes mértékben rendezett, de a jogszabályt be kell tartani mind a két félnek.

A köszöntők után kitüntetéseket adtak át, majd pedig az új vadászok fogadalmat tettek.

A délutáni programok között szerepelt Csík János és a Mezzo zenekar koncertje, Prihoda Judit festő- és grafikusművész alkotói show-ja, ragadozó madarak bemutatója, Helt Enikő solymász, a magyar agrár vadászkutyafajta bemutatása. A Turul Koppány Íjász Hagyományőrző és Sport Egyesület is bemutatót tartott. A Gálfalvi teremben a Bács-Kiskun vármegyei aranyérmes trófeákat és Prihoda Judit kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában