Beilleszkedés

2024.08.03. 19:00

Bácsalmáson talált új otthonra a kárpátaljai család

A Varga család Kárpátaljáról 2022 februárjában jött át Magyarországra. A családfenntartó már több éve Baján dolgozik egy építőipari cégnél. Amikor felesége kézhez kapta a háborús behívót, rögtön szólt férjének, hogy ne térjen vissza Kárpátaljára. Emília lányuk beilleszkedett és világbajnok lett mazsorettben.

Márton Anna

– Amikor kitört a háború a férjemnek első körben, az első nap megérkezett a behívója és arra kértem, ne jöjjön haza, ne lépje át a határt. Mi akkor azt gondoltuk, hogy a háborúnak egy két hét alatt vége lesz, de sajnos nem így alakult. Átjöttünk mi is. A gyerekeink márciusban elkezdték az iskolát a Bácsalmási Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Akkor a fiam a hetedik osztály második felét, Emília pedig az első osztály második felét folytatta itt – mondta el Varga Éva. 

Varga család, Bácsalmás, költözés
A Varga család Kárpátaljáról érkezett Bácsalmásra
Fotó: Beküldött fotó

Először albérletben lakott az Ukrajnából  érkező család, de amikor látták, hogy egyre jobban elhúzódik a háború úgy döntöttek, vesznek egy házat.

– Amikor láttuk, hogy a háború nem ér véget pár hét alatt és a gyermekek itt jól vannak, sokkal több lehetőségük van mint Ukrajnában, akkor eldöntöttük, hogy itt kezdjük újra az életünket. Megbeszéltük, hogy vásárolunk egy házat, ma már saját családi házban élünk. Nekem is van munkahelyem. A fiam a Bajai SZC Türr István Technikumban kezdte meg a kilencedik osztályt. Bár féltem attól, hogy fog teljesíteni az iskolában, mert itt teljesen más az oktatási rendszer mint Ukrajnában, de nagyon szépen sikerült befejeznie a hetedik osztályt. Emíliának volt a legkönnyebb beilleszkedni. Ő egy nap alatt bárhova beilleszkedik – mesélte Varga Éva. 

Emília lányuk legnagyobb álma az volt, hogy kijusson idén Horvátországba Crikvenica városában a mazsorett világbajnokságra és elhozhassa a világbajnoki címet. A szülei támogatják az álmai megvalósításában. Az edzőik segítségével be is nevezték a versenyre a kislányt, ahonnan három világbajnoki címmel térhetett haza.

Varga család, Bácsalmás, költözés
Varga Emília
Fotó: Beküldött fotó

– Az edzőknek nagyon hálásak vagyunk, mert egy összetartó csapatot alakítottak ki. Az edzések során rengeteget fejlődnek a gyerekek. A testtartásukon is látszik. Ami számomra külön öröm, hogy Emília nem csak kitűnően mazsorettezik, szerencsére nagyon jól tanul is. Az iskolában is jól teljesített – sorolta Varga Éva, akitől a bácsalmási új életről megtudtuk, hogy a családtagok nagyon jól érzik magukat a városban. Sikerült teljesen beilleszkedniük, sok sok barátjuk is van már. A megérkezésük után pár nappal Németh Balázs polgármester is felkereste őket és felajánlotta segítségét.



 


 


 


 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában