Szórakozás

2024.08.12. 18:59

Kiváló ételek és jó hangulat jellemezte a nagybaracskai Sobri-kupát – galériával

A Sobri Kupa Halfőző Verseny ünnepnek számít, nemcsak a helyi lakosok, hanem az idelátogató versenyzők számára is. Az idén harminchatodik alkalommal megrendezett eseményen 61-en mérették meg magukat szombaton, ezen felül további 30 asztalnál készültek halételek.

Márton Anna

Idén kibővítették a Sobri-kupa kategóriáit, így három csoportban történhetett a nevezés: Dunai (Sobri-féle) halászlé, vegyes halászlé és egyéb halételek, illetve a látványt is értékelte a zsűri. 

A Sobri-kupa idén röplabda-bajnokság is helyet adott

A pénteken kezdődő rendezvény a helyi fiatalok kezdeményezésére röplabda-bajnoksággal indult, 6 csapat nevezésével. Érezhető volt a jókedv, a közel 50 fiatal részvételével lezajlott tornán. Az első nap jó hangulatáról a TraktoRock zenekar és DJ Bobby gondoskodtak, emellett az önkormányzat gulyással várta az érdeklődőket. Csaknem háromszáz adagot osztottak ki ingyenesen, ami jelezte az étel kiváló minőségét is. Szombaton sárkányhajózás, ugrálóvár, kézműves foglalkozás tette teljessé az egyébként is színes programot. Este folklórműsor keretében fellépett a Danubia Alapfokú Művészeti Iskola Nagybaracskai „Gyükérkék” néptánccsoportja, a szintén helyi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Népdalkör, majd Nagybaracska testvértelepülése, Szilágyi (Szerbia) fúvósai mellett a madarasi fúvószenekar. A halfőzők talpa alá pedig a Madarak zenekar húzta hajnalig. 

A Silver csapat, A látványzs?ri a Silver csapat asztalát aranyéremmel jutalmazta.,
A látványzsűri a Silver csapat asztalát aranyéremmel jutalmazta.
Fotó: Márton Anna

Röplabda bajnokság dobogósai: 1. helyezett: Tigrisek, 2. helyezett: Barnáék, 3. helyezett: Nagybaracska és a többi.

Sok fiatal főző is indult a versenyen

Szombaton nemcsak a térségből, hanem az ország több pontjáról is érkeztek versenyzők, a teljesség igénye nélkül: Győr, Szeged és Kiskunhalas is képviseltette magát. A szervező önkormányzat évek óta figyel arra, hogy a hagyományőrzés mellett a fiatalok részvételét is erősítse, mert ez ad reményt arra, hogy ezen érték tovább éljen. Külön öröm, hogy több generáció képviseltette magát a halfőző versenyen, akik közül 14-en voltak 25 év alattiak. 

– A versenyen készült halételek minősége évről évre fejlődik, talán az évek alatt összegyűlt tapasztalatok is sokat segítenek a versenyzőknek a jobb minőség elkészítésében. A kupa névadója, „Sobri” Farkas József, örökös országos halfőző bajnok igen magasra tette a lécet. Örömteli hír, hogy egyre nehezebb a zsűrik dolga, mivel nagy feladat a jók közül a legjobb halászlét kiválasztani. Vannak, és lesznek tehát, akik a Sobri-örökséget ápolják, tovább viszik – mondta Bögi István András polgármester.

A megnyitó alkalmával egyperces főhajtással tisztelegtek azon elődök előtt, akik sokat tettek az elmúlt 36 évben a verseny megrendezéséért. Bögi István András elsőként a névadót, „Sobri” Farkas Józsefet említette meg, akinek a sírjára idén is koszorút helyeztek el a polgármester vezetésével a zsűri tagjai. 

– Dr. Orosz Sándor örökös zsűrielnök és Jelasity Márkó, a Bárka Csárda tulajdonosa tiszteletére alapított díjakat is kiosztottuk a Sobri-örökség ápolásáért. A Bárka Csárda Nagybaracska emblematikus helye, hiszen évtizedek óta itt rendezik a versenyt és egész évben elérhető a mesteri módon készült hallé. Nagybaracska védjegyévé vált a „Sobri-féle” halászlé, hiszen a község neve ezen étel alapján vált országosan, határon túl híressé – fogalmazott Bögi István András.

Szeretetfőzés volt

A látványzsűri a Silver csapat asztalát aranyéremmel jutalmazta. Megyeri Julianna első alkalommal érkezett a Sobri Kupa Halfőző Versenyre a Silver csapatával, mint mondta mindenkinek ajánlja a rendezvényt, már most be kell írni a naptárba a jövő évi verseny idejét. – Jó programok vannak, barátságos emberek. A többi csapattal is beszélgettünk, ismerkedtünk, rengetegen jönnek vidékről, tehát ez már nem csak a nagybaracskaiak rendezvénye – mondta Megyeri Julianna, aki Bajáról érkezett.

A Silver csapat vezetője, Ralbovszki Valéria negyedik helyezést ért el a vegyes kategóriában, amelyben közel húsz főző indult. Ő és a csapat már több éve rendszeresen részt vesznek a versenyen, nagyon elégedettek az eredménnyel. – Minden évben már előre beírom a naptárba a nagybaracskai halfőző idejét. Idén nagyon sok halfőző jött el, több mint hatvanan főztek halat, míg máskor 30-35 főző volt. Ilyen jó hangulat még talán soha nem volt. Átmentünk egymás bográcsához, megkérdeztük, hogy ki ,miből főz. Vittünk egymásnak kóstolót. A szervezés nagyon tetszik, látszik, hogy szívüket, lelküket beleteszik. Szeretetfőzés volt, nem verseny. Egymás sikerének örültünk. Ez nagyon ritka azt gondolom – mondta Ralbovszki Valéria.

Bögi István András köszönetét fejezte ki a képviselő-testület, önkormányzati és hivatali dolgozók, pedagógusok, az önkéntes tűzoltók, a nagybaracskai és más településről szolgálatot teljesítő polgárőrök, a Bárka csárda csapatának segítő munkáját, és mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához. – Külön hálásak vagyunk a versenyzőknek a részvételért, hiszen nélkülük igazán felesleges lenne minden törekvésünk – mondta.

Eredmények:

A látványzsűri díjazottjai:

1. hely: Silver csapat (Baja)

2. hely: Pintér Anna és Tokodi András (Nagybaracska)

3. hely: Pongrácz Bozsonyi Tímea (Nagybaracska)

4. hely: Gorjanácz Méhészet (Kiskunhalas)

Egyéb halétel kategória:

1. hely : Varga György (Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete)

2. hely: Jópofa Srácok (Vaskút)

3. hely: Pankovics Norbert (Hercegszántó)

4. hely: Horváth Árpád (Dávod-Püspökpuszta)

5. hely: Pontyvadászok (Dávod)

Vegyes halászlé kategória:

1. hely: Dorkó Tamás (Baja)

2. hely: Veszeli István (Pörböly)

3. hely: Orlovácz Beatrix (Baja)

4. hely: Ralbovszki Valéria (Baja)

Dunai halászlé kategória:

1. hely: Pásti Richárd (Hercegszántó )

2. hely: Gorjanácz méhészet (Kiskunhalas)

3. hely: Csernik Attila (Bácsbokod)

4. hely: Grattyán László (Baja)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában