Rózsakiállítás

2024.08.22. 19:39

Több mint tizenkétezer virág pompázik a kecskeméti városháza díszudvarán – galériával, videóval

Ismét virágba borult a kecskeméti Városháza díszudvara – csütörtök délután tartották a Pannónia virágoskertje virág- és rózsakiállítás megnyitóját a Hírös Hét Fesztivál kereteiben. A Hírös Kertészek Egyesülete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Rózsahölgyek Társasága és a Hírös Agóra szervező munkája jóvoltából tizenkilenc kecskeméti kertészet több mint 12 ezer színpompás növénye ékesíti az újjávarázsolt díszudvart a fesztivál végéig, és számos programot élvezhetnek a látogatók a csodás virágok ölelésében.

Horváth Péter

A kiállítás egyik védnöke, dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy az immár 90 éves fesztivál egyik legszínesebb programeleme a virágkiállítás, melyhez méltó környezetet biztosít a megújult városháza díszudvara. Salacz László kiemelte, hogy a virág olyan kép és szimbólum, aminek hatalmas kifejező ereje van, amit a versekben is láthatunk. 

virágkiállítás, városháza, díszudvar, Kecskemét
Több mint tizenkétezer virág pompázik a kecskeméti városháza díszudvarán 
Fotó: Bús Csaba

– Mi  egyszerű halandók is láthatjuk, hogy milyen különleges ereje van a virágnak, hiszen ünnepeinken gyakran hívjuk segítségül érzelmeink megjelenítésére. Ezért csodálatos a mai kiállítás, hiszen mindenkihez szól, mindenki megtalálja benne a leginkább tetszőt – fogalmazott Salacz László, és köszönetet mondott a szervezőknek, külön méltatva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Mint fogalmazott, mindig megtalálják azt a területet, melyen munkálkodva tovább öregbíthetik Kecskemét hírnevét.

Dr. Jeney Gábor, a Máltai régióvezetője köszöntőjében az isteni gondviselésről beszélt, melynek megnyilvánulása, hogy megadja a mindennapi kenyeret és a csodálatos természeti környezetet, aminek egy darabja a virágkiállítás. Kiemelte, hogy a virág a tavasz, így a megújulás szimbóluma is.  

Ezt követően dr. Finta József érseki helynök, katolikus plébános megáldotta a virágokat. Az áldás után Gyöngyösi Szabó Katalin verssel köszöntötte a résztvevőket. 

Számos program várja az érdeklődőket a virágoskertben. Pénteken 9 órától szakmai előadást tartanak a rózsafajták és más növények felhasználásáról, gondozásáról. 11 órától Nemzetközi Rózsahölgy találkozót rendeznek, ahol Rózsahölgy avatás is lesz. Közreműködik a Rózsahölgy duó, Pál Attila, Vassné Kökény Éva költőnő, majd 19:15-kor a Barátok Együttes tart Léleksimogató koncertet.

Szombaton 11 órakor a Rózsahölgyek jótékonysági  gasztroprogramja vár mindenkit, ahol ételből készült „virágcsokrok” kiállítása tekinthető meg. Dratsay Ákos fuvolaművész és Révész László orgonaművész koncertje 18 órától lesz megtekinthető.

Vasárnap 10 órakor Csipkerózsika, Rózsaherceg köszöntése lesz, ahol Rózsatorta bemutató, fotó- és kézműves sarok, virágültetés, mesél a gyerekeknek a Kert Tündére, csillámtetoválás, arcfestés, zene, tánc és fagylalt várja a gyerekeket. A vendégeket vasárnap is a Rózsahölgy duó szórakoztatja.

Az esemény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Szabadhegy Gabriella, Magyar Máltai Lovagok Szövetségének kancellárja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában