Megemlékezés

2024.08.07. 15:08

Hetvenöt éve született a félegyházi űrhajós, Magyari Béla

A héten, pontosan augusztus 8-án ünnepelné 75. születésnapját dr. Magyari Béla űrhajós, gépészmérnök, mérnök alezredes, Kiskunfélegyháza díszpolgára.

Vajda Piroska

Magyari Béla 15 évesen kezdett el repülni az MHSZ félegyházi repülő klubjában. Fiatal kora miatt a vitorlás repüléshez szükséges vizsgákat szülői és központi engedéllyel tette le. Néhány év múlva már a magyar légierő repülőtisztje, majd első osztályú vadászrepülője lett. 1977-ben 94 társával együtt jelentkezett az űrhajós kiképzéshez szükséges orvosi kiválasztásra. Végül ketten kezdhették meg a felkészülést Csillagvárosban 1978 márciusában. Felettesei és társai szerint is kiválóan helyt állt. Emberi nagyságát jelzi, hogy méltósággal viselte, amikor nem őt, hanem társát, Farkas Bertalant választották az űrrepülésre. A két év csillagvárosi felkészülést úgy fogta fel, mint jutalmat az elvégzett munkáért. Megérdemelten jutott el a küszöbig, de nem rajta múlt, hogy azt nem léphette át. Tudásvágya később is hajtotta, mérnöki diplomát, majd doktori címet szerzett. Szenvedélyét, a repülést az űrkutatást előadásokon, publikációiban népszerűsítette.

Vlagyimir Dzsanibekov, Magyari Béla
Vlagyimir Dzsanibekov űrpilóta, a Szovjetunió hőse (balra) és Magyari Béla magyar űrhajós (jobbra) a Gagarin űrhajósképző központban
Fotó: AFP PHOTO / archív-felvétel

Magyari Béla 2018. április 23-án 69 évesen hunyt el. Hamvait repülőgépről szórták szét a kiskunfélegyházi repülőtér fölött, ahonnan először szállt fel.

A kiképzett űrhajós életútját állandó tárlat mutatja be a Kiskun Múzeumban. A kiállítást öt éve születésének hetvenedik, díszpolgárrá avatásának 39. évfordulóján nyitották meg. Ezen kívül emlékét a félegyházi repülőtéren is emléktábla őrzi. Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai tavaly a 1418-as oldalszámú MiG–21U vadászgépet nevezték el a legendás félegyházi pilótáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában