Dunapataj

2024.08.31. 16:10

Idén eddig közel harmincezer látogatót fogadtak Bakodpusztán – galériával

Bakodpuszta az a hely, ahová szó szerint a világ minden pontjáról, Ausztráliától Új- élandon át Japánig, és még hosszasan sorolhatnánk, érkezett már vendég. – Szerencsére vendégből és jó időből nincs hiány, a Duna vízállása is kedvező, így a Dunapataj-Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumba a kalocsai és az új ordasi kikitőből szinte folyamatosan érkeznek a szállodahajók vendégei – sorolta látogatásunk alkalmával Dusnoki Csaba Sándor, a 140 hektáron elterülő, lovasszolgáltatóként a legmagasabb 5 patkós minősítést kiérdemelt létesítmény vezetője.

Zsiga Ferenc

– Miközben az állatállományában és épített környezetében a magyar pusztát idéző idegenforgalmi centrum munkatársai az öt, amerikai turistával teli busz vendégeit lovas kíséret és tárogató szó mellett fogadták, Dusnoki Csaba Sándor elmondta: nincs az országnak még egy olyan tája, amelyről annyi népdal, költemény, prózai írás, művészi alkotás született volna, mint a magyar pusztáról, benne az állatokat őrző, gondozó csikósokról, pásztorokról, betyárokról. – Erre az idegenforgalmi attrakcióvá vált „pusztaromantikára” fűzték fel elődeink és mi is a járás, Kalocsa, Hajós és a környező települések hagyományainak, kulturális, egyházi, népművészeti értékeinek a bemutatását. 

Bakodpuszta, idegenforgalom, vendég, program
Dusnoki Csaba Sándor, a létesítmény vezetője
Fotó: Zsiga Ferenc

– Mennyire tudták ezt az idén sikerre vinni?

– A Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumban március második felében kezdődött az idegenforgalmi szezon. A jelenlegi élénk látogatói intenzitás november közepéig bizonyosan tart, de a hajón érkező turisták körében már a decemberi időpontjaink is egyre kelendőbbek. Ez idő szerint idén közel járunk a 30 ezres látogatói számhoz, ami év végéig még jó pár ezerrel növekedni fog. A legtöbb vendég a Duna magyarországi alsó szakaszának a legnagyobb turisztikai szolgáltatója, a beutaztató Korona Tours Kft. közvetítésével érkezik. Szolgáltatási körünkbe nem csak a Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrum lovasprogramjai taroznak. A Paprika Múzeum, népművészeti kiállító tér, de egy hajósi bortúra, pécsi, mohácsi városnézés is ezen programelemek közé tartozik. Tehát nagyon széles a kínálat, de azért a program gerincét, a leglátványosabb attrakciót a lovasprogram adja.

– Jellemzően milyen nációk fordulnak meg?

– Nagy büszkeséggel mondhatom, amivel az országban és a nagyvilágban is csak kevés turisztikai szolgáltató rukkolhat ki: Bakodpuszta az a hely, ahová kimutathatóan szó szerint a világ minden pontjáról, Ausztráliától Új-Zélandon át Japánig, és még hosszasan sorolhatnám, érkezett már vendég. Most éppen közel 300 turistát fogadunk az Egyesült Államok több államából. A kezdetek óta több mint 1 millió vendég fordult meg Bakodpusztán, és tekintette meg a pusztai környezetbe, idillbe ágyazott lovas és egyéb programjainkat. Ez büszkeség Dunapatajnak, büszkesége Magyarországnak, erre az érdeklődésre minden erőnkkel igyekszünk rászolgálni. 

– Mit látnak a vendégek ma?

– A bakodpusztai lovasprogram egy nagyon jól összeszedett, időben is hosszú program, aminek fő kifejezőeszköze a ló és az ember kapcsolatának, a magyar lovas és csikósvirtusnak, szakértelemnek a bemutatása. Alapvető célunk a régi lovashagyományok, életforma őrzése és megismertetése, benne a legendás csikós és betyárélettel, az érintetlen, egyébiránt védelem alatt álló magyar puszta egy szeletének bemutatásával. Külön kiemelném a pusztatízes, vagy TOP 10-es attrakciónkat, ami Magyarországon, és mondhatom a világon is nálunk fut, szinte minden nap Tóth Lajos lovasvilágbajnok, a puszta 10-es hajtója, és ezúttal Vízi Péter jóvoltából. Ez azt jelenti, hogy tíz ló van egymás mellé, illetve mögé befogva, és a hátsó két lovon áll a hajtónk és nagy sebességgel többször is körbevágtat az arénában. 

– Ilyen válogatott, a lovakkal szinte együtt lélegző legényeket hol találni?

– Szerencsére elmondhatjuk, hogy helybéliek, illetve a közeli településeken élők az itt dolgozó csikósok, akik a legnagyobb szakértelemmel, a legnagyobb odafigyeléssel végzik mind az állatok gondozását, nevelését, mind aszaporítását, betanítását, és persze a produkciók bemutatását .

– A jövő évre milyenek a kilátások?

– Ahogy a szállodaiparnak, úgy a szállodahajóknak is nagy érvágást jelentett a Covid-időszak. Ezt követően kellett visszafejlődni, de immár fokozatosan bővülő, egyre nagyobb látogatottság mellett dolgozunk. Azt gondoljuk, ez folytatódik jövőre is. Az optimista megközelítés ellenére ezért el kell mondanom: ebbe rengeteg olyan külső tényező is belejátszhat, ami az ide látogatók utazási kedvét ronthatja, illetve javíthatja. Az alap, hogy szolgáltatásinkat állandó és magas színvonalon tartjuk. Ugyanakkor lehet egy újabb háborús helyzet, egy járvány, és akkor még ott van a Duna vízállása, hogy a hajók ki tudjanak kötni a kikötőinkben. A Covid előtti 2019-es esztendő egyébiránt csúcs látogatói szintjét még nem értük el, akkor több mint 45 ezer vendég fordult meg Bakodpsztán. Az évből még jó pár hónap hátra van, és az eddigi adatok bizakodásra adnak okot. Egy al-dunai hajóút a Duna menti települések festői gyöngyszemeit, értékeit tárja fel. Büszkék vagyunk arra, hogy az érdeklődésre számot tartó úti célok között évtizedekre visszamenően kiemelkedő programjainkkal, profi idegenvezetés mellett mi is ott vagyunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában