KNPI

2024.08.06. 16:25

Egy faág és egy ménesvezető mentette meg a gémeskútba eső madarat Bugacon

Gémeskútba esett, és egy faágon várt – vélhetően napokig – segítségre egy egerészölyv. A bajba került ragadozómadarat gulyások találták meg. A mentésében többen is részt vettek, főszerepben Besze Gáborral, a Bugaci Karikás Csárda és Ménes ménesvezetőjével.

Vizi Zalán

Augusztus első napján érkezett a hír Varga Péterhez, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őréhez, hogy Bugacon, az egyik gémeskútban ragadozómadarat találtak. Megállapították, hogy egerészölyvről van szó. Az állat szerencsére nem a vízben volt – ahol lehet, hogy meg is fulladt volna –, hanem egy faágba kapaszkodott.

Sikeres mentőakció után
Fotó: Ladányi-Kovács Zoltán

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján olvasható beszámolóból kiderül, hogy több ötlet is felmerült, hogyan menthetik meg az egerészölyv életét. Mint írták, a kút gémjéről lelógó vékony pózna, amire a vödröt akasztják, az úgynevezett kútostor, nem ért el az ölyvig, így más megoldást kellett keresni. A Bugaci Karikás Csárda és Ménes ménesvezetője, Besze Gábor vállalta, hogy egy kötél és egy létra segítségével lemászik a kút fenekére, miközben a csárda tulajdonosa, Ladányi-Kovács Zoltán és a Kiskunsági Nemzeti Park szakembere biztosította őt.

– Az idei születésű egerészölyv feltehetően már több napja rostokolt a kút fenekén, mivel, bár sérülés jele nem látszott rajta, a repüléshez gyenge volt – mondta a knp.hu-nak Varga Péter, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

Nem tudjuk miért repült a kútba a fiatal egerészölyv, de kijönni már nem tudott
Fotó: Varga Péter / knp.hu

A sikeres mentési akció után az állatot a Kecskeméti Vadasparkba szállították vizsgálat és szakszerű ápolás céljából. A Vadaspark tájékoztatása szerint a madár jól van, napról napra erősödik, és hamarosan szabadon engedhető lesz.

Az egerészölyv Európában és Ázsiában sík- és hegyvidéken előforduló ragadozó madár. Közepes termetű, tollazata a sötétbarna és a fehér között változik. Főként kis termetű emlősöket zsákmányol, illetve rovarokkal és gilisztákkal táplálkozik. Az egerészölyv nem veszélyeztetett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben az Év madarának választotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában