Bács-Kiskun

2024.07.20. 15:31

Jelentősen megnőtt a vízfogyasztás a 40 fokos kánikula idején

A hazai vízművek jóval több vizet termelnek ki a kánikulában, mint egy átlagos napon. A hőségnapok során látjuk, hogy ezeknek a cégeknek a munkája óriási jelentőségű. A Bácsvíz Zrt. ötvennyolc településén szolgáltat vizet. Az egyik legnagyobb cég a hazai vízművek között. Balogh Zoltán üzemeltetési igazgatónak tettük fel a kérdéseinket azzal kapcsolatban, mekkora megterhelést jelent a vállalatnak a sivatagi forróság idején a szolgáltatás ellátása, mennyivel nőtt a vízfogyasztás ebben az időszakban.

Barta Zsolt

– Hány köbméter víz fogy el egy átlagos nap a szolgáltatási területen? Mennyi a hőségnapok során?

– A szolgáltatási területünkön normál felhasználású napon átlagosan 52-54 ezer köbméter vízkitermelés történik. A nyári, valamint a jelenlegi hőhullámmal terhelt időszakra a napi víztermelés elérte, illetve rövid időszakra meghaladta a 70 ezer köbmétert, ami a normál felhasználáshoz mérten 40 százalékos emelkedést jelent. A nyári szezon miatt az üdülőterületeken – mint például Tiszakécske, Lakitelek-Tőserdő, Tass – jellemzően a felhasználók számának növekedése jelentős többletfogyasztást eredményez, hiszen locsolnak, medencéket töltenek fel.

vízfogyasztás
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

– Vannak-e olyan kutak, ahol esetleg nehezebben bírják az igények kiszolgálását?

–  Van olyan vízbázisunk, ahol a nyári időszakban maximális a kitermelésünk. Legnagyobb kihívást a Dunai Regionális Vízellátó Rendszerhez tartozó települések vízellátását biztosító Tass, Gudmon-foki parti szűrésű vízbázis jelenti, mivel a vízbázis víztermelő képessége erősen függ a Duna vízállásától, ami bekorlátozza a termelést. Jelenleg a vízbázison üzemelő kutak rendszeres tisztításával biztosítani tudjuk a szükséges kapacitások rendelkezésre állását. Távlati tervekben szerepel a vízbázis fejlesztése nagyobb kapacitású vízbeszerző létesítmények építésével. Az üzemeltetési területünk többi részén mélyfúrású kutak szolgáltatnak vizet, melyek elbírják a megnövekedett igények kiszolgálását.

– Terveznek-e új kutakat fúrni?

– A folyamatos kútfelújítások mellett tervezzük új kutak, vízkivételi létesítmények építését, jelenleg Tiszakécskén van folyamatban új kút létesítésének tervezése és építése, valamint a Dunai Kistérségi vízellátó rendszerünk vízbázisán is tervezünk kapacitás bővítést.

– Vannak-e olyan települések, ahol a szokásos javítások miatt esetleg vízkorlátozás lesz?

– Az esetlegesen felmerülő hibaelhárítási munkákhoz kapcsolódóan a szükséges vezetékszakaszok időleges kizárása miatt a javítási munka idejére előfordulhat szolgáltatás kiesés, azonban vízkorlátozást ilyen okból adódóan nem tervezünk.

– Folyamatosan olvasható, hogy csökken a vízszint a Kiskunságban. Mennyi víz lehet alattunk? Tudja-e ezt valaki?

–  A Vízügyi Igazgatóságok által üzemeltetett sekély mélységű figyelőkút-hálózat segítségével folytonosan követhető a talajvízszint alakulása, azonban számszerűen meghatározható vízmennyiséget ebből nem lehet megállapítani. A talajvízszint csökkenése a Bácsvíz Zrt. által üzemeltetett mélyfúrású kutak víztermelésére nincs közvetlen hatással, a kutak nyugalmi vízszint változásából lehet esetleges megállapításokat tenni a vízmennyiség változására.

– Vannak-e olyan tapasztalatok, amelyek szerint például a kutak víz visszapótlása nehezebb?

– Számos víztermelő kút esetében tapasztaljuk az üzemi vízszint csökkenését, ami nagyban köszönhető a termelő kutak üzemeltetésével együtt járó szerkezeti állagromlásnak, amortizációnak.

– Ki tudják-e nyáron adni a szabadságot a dolgozóknak?

–  A víziközmű rendszerek üzemeltetésében jelenleg elegendő szakember dolgozik, a szabadságokat ki tudjuk adni. A meghibásodások javítása prioritást élvez, a tervezettnél nagyobb kapacitásokat köt le, ezért előfordulhat egy két építési munka időbeni tolódása, illetve ha több meghibásodás keletkezik egy időben akkor azok között is sorrendet kell kialakítanunk, figyelembe véve a kármegelőzést, vízhiányban részesülők számát, közintézmény vagy ipar (kenyérgyár, autóipar) érintettségét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában