Adatok

2024.07.24. 20:28

Mennyi olimpiai érmest adott Bács-Kiskun a világnak? – különleges térkép készült

Hány olyan olimpiai érmes sportolóra lehetünk büszkék a Duna-Tisza közén, akik valamelyik Bács-Kiskun vármegyei településen születtek? A párizsi olimpia előtt két nappal érdekes anyaggal rukkolt elő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebben egy olyan Magyarország térkép is található, amely jelölt településeire, ha rákattint az érdeklődő, akkor azonnal megtudhatja, ki is volt az az olimpiai érmes, aki ott született, mikor és hol szerzett dicsőséget hazánknak.

Barta Zsolt

Kecskeméthez például több olyan sportoló kapcsolódik, akik az elmúlt évtizedekben rendezett olimpiai játékok valamelyikén egy vagy akár több alkalommal felálltak a dobogó valamelyik fokára.

Olimpia, sport, érem
Illusztráció
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Kecskemét egyik büszkesége, Polyák Imre birkózó, aki az 1964-es tokiói olimpián aranyérmet szerzett. Ugyancsak ő szerzett 1952-ben Helsinkiben, négy évvel később Melbourne-ben és 1960-ban Rómában ezüstérmet. 

A szintén kecskeméti kötődésű Földi Imre súlyemelő Münchenben 1972-ben arany-, 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban pedig ezüstérmet nyert.

Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Szabadszállás és Kunszentmiklós is büszkélkedhet olyan sportemberekkel, akik születésüknél fogva a településhez is kötődtek. A különleges portálon elidőzhet a hazai olimpiai sikerek után érdeklődő olvasó. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában