Numizmatikai Hírös Nap

2024.07.27. 17:13

Régi pénzek is gazdát cseréltek a kecskeméti börzén – galériával, videóval

Gyűjtők és érdeklődők százai keresték fel szombaton Kecskeméten a régi pénzek és érmék-börzéjét. A 36. Numizmatikai Hírös Napnak ezúttal is a Corvin Mátyás Király iskola aulája adott otthont.

Sebestyén Hajnalka

A nagy tér megtelt árusokkal, akik már reggeltől kínálták a régi pénzeket, érmeket, plaketteket, tőröket, katonai jelvényeket, kitüntetéseket, bélyegeket, képeslapokat és kártyanaptárokat. Nem ritka látvány egy ilyen börzén, hogy a vásárlók nagyítók alá vetik a régiségeket. 

36. Numizmatikai Hírös Nap
Sok érdeklődőt vonzott a 36. Numizmatikai Hírös Nap
Fotó: Bús Csaba

Berei József főszervező, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportjának vezetőjétől megtudtuk: idén több mint 150 árus vett részt a börzén, akik közül a legtöbben, 80-90 százalékban gyűjtők, de akadnak kereskedők is. Ugyanez igaz a vásárlókra is. A kecskeméti törzsközönség mellett ezúttal is az ország számos pontjáról és a határon túlról, Szabadkáról is utaztak a hírös városba gyűjtők, hogy számukra értékes ritkaságokhoz jussanak.

A gyűjtők sokszínűségét mutatja, hogy a jellemzően közép- és idősebb korosztály mellett néhány fiatal is ott állt a pultok mögött, illetve vásárlók között. A hölgyek pedig továbbra is kis létszámban képviselték nemüket, az urak inkább a szenvedélyes gyűjtők. 

A Numizmatikai Hírös Nap kínálata elsősorban a régi pénzekre fókuszál, most is egészen az Árpád házi korszaktól voltak régi fizetőeszközök. Berei Józseftől megtudtuk: az értéküket nemcsak a kor határozza meg, hanem az is, hogy mennyit vertek belőle, és milyen állapotban vannak, rozsdásak vagy éppen verdefényesek. A börzén ugyanúgy helye van a 20. század, illetve a mai is forgalomban lévő papírpénzeknek, melyekből a gyűrődésmentes példányokat keresik a gyűjtők. Például egy ötezresért akár tízezret is elkértek. De akadt, aki a régi Ady ötszázast vagy éppen a Bartók ezrest kereste. 

A rendezvény idei díszvendége Szemők Zsuzsanna kecskeméti szobrász- és éremművész volt, aki egy különteremben mesélt munkásságáról és az egyesülettel való kapcsolatáról. Bemutatta legújabb munkáját is, melyet az egyesület egyik alapítójáról, korábbi elnökéről, a 20022-ben elhunyt Leányfalusi Károlyról készített. Az emléktábla egy bronzból készült érem két oldalát formázza, az egyiken Leányfalusi Károly, a másikon az emlékező szöveg olvasható. Az emléktáblát novemberben helyezik ki a Ráday Múzeumban, mely helyet ad az egyesület találkozóinak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában