Kiskunhalas

2024.07.23. 19:50

A nőgyógyászati beavatkozásokat teszi egyszerűbbé az új orvosi műszer

Több mint 600 pályázat érkezett be az idei év második negyedévében a Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítványhoz, mintegy 3,1 milliárd forint értékben. A Kuratórium döntése alapján minden eddiginél több, összesen 75 magánszemély és civil szervezet részesült mintegy 250 millió forintos támogatásban, köztük a kiskunhalasi Jobb Műszer, Kevesebb Szenvedés Alapítvány, amely ennek köszönhetően 9,1 millió forintot nyert, amely ennek köszönhetően tudott egy speciális a nőgyógyászatban használt eszközt vásárolni és a kiskunhalasi kórház rendelkezésére bocsátani. Az új orvosi műszerrel, az országban elsőként, államilag finanszírozott keretben altatás nélküli műtéti beavatkozásokat tudnak végezni.

Pozsgai Ákos

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány mára az ország egyik legjelentősebb civil szervezeteket, magánszemélyeket támogató szervezetévé vált. 

orvosi műszer, Kiskunhalas,
Balról jobbra: Dr. Maczali Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos és Dr. Sári Tamás szülész-nőgyógyász osztályvezető mutatták be az új orvosi műszert
Fotó: Pozsgai Ákos

A közelmúltban Dr. Várkonyi Andreával kibővült Kuratórium az idei évben másodszor döntött támogatásokról. A 605 beérkezett pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló Bírálóbizottság javaslatára végül 31 magánszemély és 44 civil szervezet támogatásáról született döntés. Az összesen mintegy 870 millió forintot igénylő 208 magánszemély pályázó közül 31 kap mintegy 70 millió forintos támogatást, döntő többségében sérült gyermekeket nevelő családok kapnak ily módon segítséget. A 3,7 milliárd forintra pályázó 397 civil szervezet közül pedig 44-nek ítélt támogatást csaknem 180 millió forint értékben a Kuratórium. A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesülnek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. A Pro Filii Alapítvány támogatja számos ritka betegséggel élő és mozgássérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeinek javítását. Így többek között hozzájárul fogyatékkal élők számára szervezett intenzív terápiás tábor megszervezéséhez, valamint gyermekotthonban élő gyermekek lakhatási körülményeinek javításához. A Kuratórium döntésének eredményeként az alapítvány hozzájárult a kiskunhalasi Jobb Műszer, Kevesebb Szenvedés Alapítvány által 9,1 millió forint értékben vásárolt, nőgyógyászati beavatkozásokhoz használt orvosi eszköz beszerzéséhez, amelyet használatra a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház az SZTE Oktatókórházának adott át.

Az új orvosi műszer arra való, hogy a méh üregben a hiszteroszkópos beavatkozás során a vizsgált területet egy kamera segítségével, monitoron keresztül lássa az orvos, valamint a tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően, ma már különböző műtéti beavatkozásokat is el tudnak végezni vele, legyen az például polip vagy mióma eltávolítása.

Az új eszköz a daganatos szűrővizsgálatoknál is az eddigieknél pontosabb orvosi diagnosztizálást tesz lehetővé. Előnye továbbá, hogy a pácienst nem kell előzetes vizsgálatokra küldeni, majd több hónapos várólista után felvenni az osztályra, hanem azonnal elvégezhető vele a beavatkozás, nem kell altatni a beteget, amivel kiküszöbölhető a vele járó esetleges szövődmény, ha panaszmentes a beteg, a beavatkozás után nem sokkal haza is tudják engedni.

Az országban a halasi kórház lesz az első hely, ahol államilag finanszírozottan ezzel a műszerrel altatás nélkül történik a nőgyógyászati mintavétel, illetve a műtéti eljárás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában