Hegedűs Márton

2024.07.26. 11:15

A kecskeméti kémiatehetség Mexikóban képviseli hazánkat

A frissen érettségizett Hegedűs Márton a nyáron sem hanyagolja kedvenc tantárgyát, a kémiát. A tananyagon már régen túlmutató kimagasló tudása és a sok versenysiker eredményeként augusztusban ismét a magyar csapat tagja a Nemzetközi Kémiai Tornán, melyet idén Mexikóban rendeznek meg. Emellett a kutatómunkája is folyamatos.

Sebestyén Hajnalka

Hegedűs Mártonról az elmúlt években már számos alkalommal írtunk kimagasló versenyeredményei, kísérletei kapcsán. A Kecskeméti Református Gimnáziumban most érettségizett tehetség a tanévet is remekül zárta, hiszen bekerült a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálói és tudósai TOP10-es körébe. Mi több első helyezést ért el a Katenán – Együtt vagy külön? című munkájával. Konzulensei Tóth Imre és Bogner Marcell Márk volt.

Kecskeméti Református Gimnázium, Hegedűs Márton, kémiatehetség,
Hegedűs Márton kémiatehetség, Kecskeméti Református Gimnázium
Fotó: Beküldött fotó

A 2016-os kémiai Nobel-díjat Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart és Ben Feringa nyerték el a molekuláris gépekkel való kutatási munkájukért. Ez egy igen új kutatási terület, mely a jövőben számos felhasználási területben érvényesülhet. Marci kutatási munkája is egy ilyen molekuláris gépről szól. Egy fotoreszponzív szupramolekuláris egységgel foglalkozik, pontosabban egy fotokapcsolóval funkcionalizált katenán megtervezésével és szintézisével tevékenykedik. 

Kutatási munkákat végez Budapesten

Marci már régóta magántanuló. Kecskeméten mindenben segítették tehetsége kibontakozását, de ahhoz, hogy továbbléphessen, váltania kellett. Tavaly ősz óta Budapesten végez kutatási munkát, a HUN-REN funkcionális szerves anyagok kutatócsoportjánál. Kedvenc szakterülete a kémián belül a preparatív szerves kémia. Nagy álma, hogy kutató vegyész legyen. Az ELTE TTK vegyész, kémia szakán szeretné folytatni tanulmányait ősztől.

Elmondta: a Katenán projekten másfél évig dolgozott, a tervezéstől a kivitelezésig. A kutató munkáját a BME hallgatója, Bogner Marcell Márk felügyelte. Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia első helyezésével járó pénzjutalmat a tanulmányaira fordítja. 

A Katenán ötlete egyébként három éve fogalmazódott meg először benne egy versenyfeladat kapcsán. 

Marci a tanév során refis színekben az OKTV-n Kémia I. kategóriában 3. helyezést ért el. Nagydíjban részesült a TUDOK Konferencián Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciáján a Richter - Kémia, biokémia, farmakológia szekcióban.

A sikerek erősítik az önbizalmát

Hamarosan Mexikóba utazik. Tagja lett a nyári Nemzetközi Kémiai Torna (IchTo) magyar csapatának, melybe országos versenyeredményei alapján válogatták be. Az angol nyelven zajló verseny nem ismeretlen számára, tavaly is a magyar csapat tagja volt, akkor Grúziában mérték össze tudásukat, ahol aranyérmet szereztek és ő különdíjat is nyert. A verseny nehézsége abban rejlik, hogy ez egy nyílt végű problémamegoldó megmérettetés.

Szeptemberben pedig Lengyelországba egy másik versenyen képviseli hazánkat. 

A 19 éves fiatal tehetség elmondta, a versenyek, a kutatómunka nemcsak szakmai fejlődését segítik, rengeteget hozzáadnak a személyiségéhez is, pozitívan formálják, erősítik az önbizalmát, lelki erőt adnak neki a mindennapokhoz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában