Támogatási kérelem

2024.07.31. 11:15

Felújítás előtt áll a szabadszállási tájház

Befejeződött a szabadszállási tájház épületének felmérése, a gyűjteményben található eszközök, tárgyak lajstromba vétele. A város idén újabb támogatási kérelmet nyújt be a teljes körű felújítás megvalósítása érdekében.

Gulyás Sándor

A település központjában található középparaszti rétegre jellemző lakóház hozzávetőlegesen 200 évvel ezelőtt épült. A vert falú, tornácos, nádtetős vályogházban eredetileg három helyiség volt. Tisztaszoba, füstös konyha és a kamra. Száz évvel ezelőtt az akkori tulajdonosa átépítette az épületet. Az ingalant 2001-ben vásárolta meg a helyi Szűcs Sándor, aki elődeink lakhatását, mindennapi életet bemutató múzeumot kívánt létrehozni. Az épület, amit a helyiek tájháznak kereszteltek el, hamarosan megtelt, bútorokkal, régi ruhákkal, edényekkel, eszközökkel, szerszámokkal. A felújítás végére elfogyott az ötletgazda pénze, így kénytelen volt az épületet az önkormányzatnak eladni.

tájház, Szabadszállás, felújíás
A gyűjtemény anyagának lajstromba vétele folyamatban van. A képen balról-jobbra Bencze Ildikó alpolgármester és Dömötör-Pásztohai Mariann, a helyi közösségi ház szakmai vezetője
Fotó: Gulyás Sándor

– Az épület tulajdonjogának tisztázását követően önkormányzatunk arra az elhatározásra jutott, hogy felújítja a tájházat és a benne található kiállítás anyagát. Tavaly ősszel a szükséges felmérések, dokumentációk elkészítéséhez a város 1,5 millió forintot nyert a Népi Építészeti Program pályázatán. A nyár folyamán elkészül a hivatalos leltárjegyzék a gyűjteményben található eszközökről, tárgyakról. Ennek birtokában választjuk ki azt a korszakot, amivel szemléletesen be tudjuk mutatni őseink mindennapi használati tárgyait, ruhadarabjait, az állattartás és mezőgazdaság során használt eszközeit. A felújítás költségeit pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani – mondta el hírportálunk érdeklődésére Bencze Ildikó alpolgármester.

A szabadszállási tájház közösségi funkciója a felújítás után is megmarad. A korábbi gyakorlatnak megfelelően különböző kulturális és hagyományőrző programok helyszíne lesz az épület. Nyáresti nótaszó címmel szervezett programot péntekre a szabadszállási önkormányzat. A rendezvény 18.30 órakor kezdődik, tárogatón játszik Vesztegrám Miklós.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában