Rotaract Down Tábor

2024.07.24. 16:15

Down-szindrómával élő táborozók látogattak el a Kecskeméti Vadaskertbe – galériával, videóval

A Kecskeméti Vadaskertbe látogattak a Rotaract Down Tábor lakói és családjai szerda délelőtt. A Down-szindrómával élők számára megrendezett, mintegy tizenöt éves múltra visszatekintő, Jászszentlászlón, a Szent László Horgásztanyán megrendezett tábor szervezését három éve vette át a Rotaract Club Kecskemét, az egyetemista és pályakezdő fiatalok nonprofit jótékonysági klubja.

Horváth Péter

Az ingyenes, egyhetes tábor sok Down-szindrómával élő fiatal és családjuk egyetlen nyaralási, kikapcsolódási lehetőségét jelenti, ami térítésmentes volta miatt az anyagilag hátrányos helyzetű családoknak is segítséget jelent – mondta el Antalfalvi Anna táborvezető, hozzátéve, hogy azért a családokat várják a táborba, mert a Down-szindrómával élők mentális állapotuk miatt igénylik a folyamatos felügyeletet.

Down-szindróma, tábor, Kecskemét,
Down-szindrómával élő táborozók látogattak el a Kecskeméti Vadaskertbe
Fotó: Bús Csaba

A tábor évről évre nő, a kezdeti öt helyett immár tíz családot tudnak fogadni, akik az ország számos szegletéből, többek között Győrből, Kaposvárról, és Kiskunhalasról is érkeztek.

Antalfalvi Anna elmondta, hogy a tábort minden esztendőben más tematika köré szervezik, idén ez Afrika, Irány a szafari! mottóval. Ez adta a vadaskerti látogatás apropóját, amit az állatkert ajánlott fel a táborozóknak. A táborlakók kedvéért nyitották meg az állatsimogatót, mert a közelmúltban születtek a kis gidák, akiket az elsők között simogathattak meg a Down-szindrómával élő gyerekek és fiatalok.

Antalfalvi Anna hozzátette, hogy számos egyéb programmal készülnek a szervezők a résztvevőknek vasárnapig. Lesznek kézműves-foglalkozások, élményfestés, sóliszt gyurmázás, terápiás lovak is érkeznek, emellett gyöngyöt fűznek és strandra is ellátogatnak, ami szintén felajánlás a kiskunmajsai fürdő részéről. Minden évben kiemelkedő programpont a majsai önkéntes tűzoltók érkezése, akik elviszik a gyerekeket a tűzoltóautón, és lelocsolják a táborozókat.

– Emellett a szülők beszélgetésen is részt vehetnek, ami segít feldolgozni azt, hogy beteg gyermeket nevelnek. E helyzetnek az is a veszélye, hogy elszigetelődhetnek a családok, aminek ellenszere, hogy a táborban kapcsolatokat építhetnek, barátságokat köthetnek – hangsúlyozta Antalfalvi Anna, aki azt is elmondta, hogy minden évben meghirdetik Facebook-oldalukon a következő évi tábort, ezért az érintetteknek érdemes figyelni a közösségi oldalukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában