Felújítás

2024.07.19. 06:50

Nem lakoltatják ki a fecskéket az építkezés miatt Szabadszálláson

Gőzerővel halad a szabadszállási polgármesteri hivatal régi épületének és új szárnyának energetikai felújítása. A kivitelezésre közel 270 millió forintot fordít a város önkormányzata. Az idei évi másik nagyberuházás, a Szabadszállás-Kunadacs közötti út rekonstrukciója a tervek szerint a jövő héten indul.

Gulyás Sándor

A polgármesteri hivatal régi épületének és új szárnyának energetikai felújítására 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város a vármegye Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán. A munkálatok a múlt hónapban kezdődtek el.

Szabadszállás, TOP Plusz, beruházás
A hőszivattyús rendszer kiépítésével kapcsolatban egyeztetett a szakemberekkel Darabos József polgármester (balról a második)
Fotó: Gulyás Sándor

– A beruházás keretében a közel 200 éves műemléki főépületben megújulnak a nyílászárók, födémszigetelést kap az épület, kiépül a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer. Az energetikai felújítás kapcsán szükségessé vált a folyosók burkolatának cseréje is, amit saját erőből oldunk meg. A vörös gránit burkolatot a régóta óta üresen álló, rendkívül leromlott állagú, egykori Helyőrségi Művelődési Otthon épületéből „mentettük meg” évekkel ezelőtt. Az épület külső szigetelése és a nyílászárók cseréje már részben elkészült, jelenleg a fűtéskorszerűsítés és tetőcsomópont kialakítása van folyamatban – sorolta a beruházás részleteit Darabos József polgármester.

A projekt során problémaként merült fel az új épület homlokzatán fészkelő fecskék sorsa, amire az önkormányzatnak sikerült megoldást találnia.

– Hónapokkal ezelőtt egyeztettünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel az új épületrész homlokzatán lévő fecskefészkekről. A madarak lakhelyét augusztus végén, a fiókák kirepülését követően, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a szakemberei a segítségével, iránymutatásával távolítják el. A tizenöt fecskefészek visszapótlásáról az önkormányzat fog gondoskodni – tette hozzá a polgármester.

Az idei évben megvalósul a Szabadszállás és Kunadacs települést összekötő út rekonstrukciója is. A mintegy 6,5 kilométer hosszú külterületi útszakasz felújítására közel 310 millió forintot költhet az önkormányzat, amelyből 294 millió forint a támogatás.

– A két települést összekötő út felújítása jó ideje váratott magára. A Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett pályázatnak köszönhetően véglegesen megoldódik a probléma. A rendelkezésre álló keretből elkészül az útszakasz teljes rekonstrukciója. A kivitelezési munkák, a jövő héten indulnak. A beruházás várhatóan szeptemberre elkészül – tette hozzá a polgármester.

Az óvodában is dolgoznak a szakemberek

A napokban kezdődött el a szabadszállási Tóth Erzsébet Óvoda régi épületének felújítása is. A vármegye TOP Plusz pályázatán elnyert nyolcvan millió forintból a villamos hálózat korszerűsítése, valamint a szociális blokkok megújítása valósul meg. A munkáltok befejezési határideje augusztus közepe. Emellett saját erőből és vállalkozói segítséggel nevelői szobát és fejlesztő helyiséget alakítunk ki és részben megtörténik a csoportszobák előtereinek burkolat cseréje is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában