Ülésezés

2024.06.27. 14:04

Csökkent a tűzesetek száma tavaly Kecskeméten és környékén

Szőke Kálmán tűzoltó alezredes, kecskeméti tűzoltóparancsnok tartott beszámolót a Kecskeméti Tűzoltóság tavalyi évéről a közgyűlés csütörtöki ülésén. Elmondta, hogy az összesített éves vonulási adatok azt mutatják, hogy a tűz- és káresetek számában visszaesés volt: 2023-ban a tűzesetek és a műszaki mentések száma egyaránt 13 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Hozzátette, hogy a tűzesetek és a műszaki mentések éves alakulását nagymértékben befolyásolja hazánk időjárása, vagyis a bőséges esőzés.

Horváth Péter

A legtöbb tűz külterületeken keletkezett, ami a tűzesetek 31 százaléka. Második helyen szerepel az otthonokban kiütő tűz 17 százalékkal, ezt követi a közlekedési eszközökben keletkezett tűzesetek száma és a tárolási létesítmények tüzei, 7 és 4 százalékkal. A tűzoltói munka sokrétegűségéből adódóan a fennmaradt százalékos arány a sok kisebb, egyéb kategóriába eső tűzeseti helyszínek között oszlik szét.

Szőke Kálmán, Kecskemét, tűzeset, közgyűlés
Szőke Kálmán tűzoltó alezredes, kecskeméti tűzoltóparancsnok tartott beszámolót a Kecskeméti Tűzoltóság tavalyi évéről a közgyűlés csütörtöki ülésén.
Fotó: Horváth Péter

A káresetek felszámolása során a közúti balesetek miatt keletkező beavatkozások adták a legtöbb munkát a tűzoltó egységeknek, ezt követik a viharkárok és fakidőlések felszámolásából adódó munkák.

Az előző évekhez hasonlóan elmondható, hogy a káresetek és tűzesetek jelentős része I-es vagy I/Kiemelt riasztási fokozatban került felszámolásra. Ez azt jelenti, hogy a tűzoltó egységek a gyors kiérkezéssel, hatékony beavatkozással, a környező tűzoltóságok segítsége nélkül tudták az eseteket kezelni, felszámolni. A tűzesetek számának csökkenése mellett a káresetek felszámolásában is csökkenés volt tapasztalható. A csökkenő adatok a kedvező időjárásnak voltak köszönhetőek. Nem volt olyan szélsőségesen meleg száraz nyár, mint 2022-ben és Lajosmizse térségét leszámítva nem érték el térségünket erős viharok, melynek köszönhetően kevesebb viharkár volt tapasztalható tavaly. A Kecskeméti HTP működési területéről összességében 1049 esetben érkezett jelzés. Tűzesethez 452 esetben, műszaki mentéshez 597 esetben kellett vonulnia tűzoltó egységeknek.

A tavalyi kiemelt tűzeseteket is ismertette a parancsnok. Múlt év március 20-án Kecskemét belterületén egy csarnok jellegű épületben tűz keletkezett. A csarnokban kialakított porelszívó, ülepítő és a hozzá tartozó villanymotor égett. A keletkezett tűz gyors oltását követően a tűzoltás idejére kimenekített dolgozók visszatérhettek munkahelyükre. Április 7-én Kecskemét belterületén egy 1000 négyzetméteres, bontásra ítélt csarnokban tűz keletkezett, az az épület szigetelése is kigyulladt, melyet a helyszínre érkező tűzoltó egységeknek kiemelt riasztási fokozatban sikerült eloltani. Június 4-én tűz keletkezett Jakabszállás külterületén egy falusi turizmussal foglalkozó tanyán. A vályogtégla falazatú, nád fedésű stukatúr födémes épület teljes tetőszerkezete égett. A keletkezett tüzet több órás oltást követően tudták a kiérkező erők felszámolni. 2023. június 20-án tűz keletkezett Kecskemét Kisfái szeméttelepen, 1200 négyzetméteren vegyes hulladék égett, több órába telt eloltani. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a keletkezett füst Kecskemét város egyes területeit elárasztotta, zavarva ezzel a lakosságot.

Szőke alezredes arról is beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy pótolják a pályaelhagyó tűzoltókat. Hamarosan öten kezdik meg szolgálatukat a kecskeméti szervnél, valamint további leendő tűzoltók jelezték csatlakozási szándékukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában