Harta

2024.06.07. 13:53

Börtönmalacokat ajándékozott a büntetés-végrehajtás a Fővárosi Állat- és Növénykertnek – videóval

Közös sajtótájékoztatón mutatta be a büntetés-végrehajtás állampusztai gazdasági társasága és a Fővárosi Állat- és Növénykert a fogvatartottak gondozásában nevelkedett mangalica mamát és most született börtönmalacait.

Tapodi Kálmán

A nemrégiben megvalósult közös projekt a Fővárosi Állat- és Növénykert azon kiemelt törekvéseit volt hivatott támogatni, amely néhány őshonos vagy régen honosult háziállatfajta megmentésének elősegítésére, valamint megismertetésükre irányul a szélesebb körű látogató közönséggel. Ezen célok eléréséhez a büntetés-végrehajtási szervezethez tartozó Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. nemrégiben egy saját tenyésztésű vemhes mangalicát ajándékozott a Fővárosi Állatkertnek. Sokan talán nem is tudják, hogy az állatkertben nemcsak távoli tájak egzotikus vadállatait láthatja a közönség, hanem háziállatokat, gazdasági haszonállatokat is – számolt be minderről a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) Kommunikációs Főosztálya.

börtönmalac, Fővárosi Állat- és Növénykert, büntetés-végrehajtás
Börtönmalacokat ajándékozott a büntetés-végrehajtás a Fővárosi Állat- és Növénykertnek
Forrás: BvOP

Az állampusztai mangalicák szerdai debütálásán elhangzott, hogy a városligeti intézmény ezen törekvése különösen fontos annak fényében, hogy ma már az emberek többsége városlakó, akiknek az olyan háziállatok, mint a sertés, a szarvasmarha, vagy éppen a juh szinte már egzotikumot jelentenek. Ráadásul a háziállatok között vannak régi magyar vagy Magyarországon régen honosult fajták is, amelyek hungarikumként közös örökségünk részét képezik, és az ide látogató külföldiek számára is érdekesek.

Dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. megbízott ügyvezetője elmondta, hogy az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel szoros együttműködésben tevékenykedő kft. több száz elítéltet foglalkoztat, és 10 ezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát, olajos növényeket és bio körülmények között előállított termékeket termeszt, szintén ősmagyar Nóniusz ló törzstenyészettel rendelkezik és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz. Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el. 

Az elítéltek végzik az állatok teljeskörű gondozását, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal, a kft. solti tésztagyára pedig óránként 300 kilogramm, tizenöt fajta saját készítésű száraz tésztával bővíti a belső ellátást, melyet helyben csomagolnak a fogvatartottak.

börtönmalac, Fővárosi Állat- és Növénykert, büntetés-végrehajtás
Forrás: BvOP

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a törvényileg védett, világhírű sertésfajta bemutatásakor elmondta, hogy maga a fajta a 18. század végén jöhetett létre, kialakulásában főleg délszláv sertésfajták játszhattak fontos szerepet. Zsírsertésként igen nagy hasznát vették, hiszen a régi időkben sokkal zsírosabban étkeztek, ráadásul a hús tartósításának is az volt az egyik lehetséges módja, ha zsírban tették el. Még a mangalica gyaluforgácsra emlékeztető göndör szőrét is hasznosították: bő száz évvel ezelőtt az építkezéseken azt keverték a cementhabarcsba, hogy a betonban ne keletkezzenek repedések. 

Az 1950-es évektől elterjedt hússertés fajták azonban szinte kiszorították a mangalicát, egyre kevesebben tenyésztették ezt a fajtát, úgyhogy végül az 1970-es években az állam hozott intézkedéseket a fajta megőrzésére. Ennek egyik fontos szorgalmazója volt Anghi Csaba, az Állatkert egykori főigazgatója. Szerencsére újabban ismét van kereslet a mangalicára, így napjainkban nem kell az eltűnésétől tartani.

Mint a BvOP közleményében írták: a hazai börtönök nagyrészt önfenntartó rendszerben működnek: a gazdasági társaságok biztosítják az intézetek élelmiszer-ellátásának egy részét. A csaknem 1200 férfi fogvatartott elzárását biztosító Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. a rabok mezőgazdasági munkáltatására jött létre. Az elzárásukat töltők foglalkoztatása a gazdaságos működés és az értékes időtöltés mellett hozzájárul ahhoz, hogy az ott dolgozók piacképes szaktudásra is szert tegyenek. A félig nyitott környezetben a növényekkel és állatokkal történő munkavégzés hatékonyan segíti elő az elítéltek szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedését. 

Az Állampusztai Kft. mindeközben elkötelezett a fajtamegőrzésben is. A társaság 2005 óta foglalkozik szőke magalica tenyésztéssel. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének segítségével az ország egyik legértékesebb genetikai állományával végzik tenyésztési, gén megőrzési feladatukat természetes szabadtartás mellett. Az állatok takarmányellátását szinte teljes egészében a Kft. által megtermelt szálas- és szemestakarmányok biztosítják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában