Fesztivál

2024.05.12. 14:30

Több ezer rétes készült Kiskőrös főterén, bárki kóstolhatott – galériával

A kiskőrösi ünnepi hétvége vasárnapi látványos attrakciója az Országos Rétesfesztivál megrendezése volt. A város központjában a nagy színpad előtt csaknem húsz csapat gyúrta, töltötte a süteményt.

Barta Zsolt

A helyi szlovákok vezetője Györk Ernőné Ildikó elmondta, hogy hazai szlovák nemzetiségi településekről hívtak vendégeket, akik szintén bemutatták, hogyan is készül náluk a rétes. Érkeztek csoportok Dabas Sáriból, Dunaegyházáról, Miskéről, Tótkomlósról, Mezőberényből is, illetve az idén Csabaszabadiból is ellátogattak Kiskőrösre. De jöttek a szlovákiai Naszvadról és a közeli Tázlárról is vendégek. 

A 306. születésnapját ünnepelte Kiskőrös a rétesfesztiváli hétvégén. A felvételen Szűcsné Hajdú Mária, Domonyi László polgármester, és Lengyel Józsefné
A 306. születésnapját ünnepelte Kiskőrös a rétesfesztiváli hétvégén. A felvételen Szűcsné Hajdú Mária, Domonyi László polgármester, és Lengyel Józsefné
Fotó: Barta Zsolt

Amíg a téren készült a sütemény, addig a színpadon táncosok és nemzetiségi dalkörök szórakoztatták a sétálókat. Az idén a főtér sarkán félóránként kóstoltatást is rendeztek. Túrós és káposztás rétest kóstolhattak az érdeklődők. Györk Ernőné elmondta, hogy a régi világban a kertben megtermett a mák, a meggy, a káposzta az alma, és ezekkel voltak a sütemények töltelékei. Ma már az összetételnek csak a fantázia szab határokat. A helyi szlovákok a 300 vendégüknek húsos káposztát készítettek bédre, amelyhez fejenként két sütemény járt, illetve helyi bor és pálinka is. A programsorozat délután folytatódott.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában