2024.05.25. 17:20
Közel nyolcvan csapat bográcsában főtt a pörkölt Izsákon – galériával
Marhapörkölt, birkapörkölt. Ez a kétféle étel főtt mintegy 76 csapat bográcsában szombat délelőtt az izsáki fogathajtó pálya mellett rendezett eseményen. Az idén negyedik alkalommal tartották meg a Bográcsol a család elnevezésű szabadtéri főzőünnepet a településen.
A Kolon-tó partján, ahol a becslések szerint szombaton minden tizedik izsáki jól érezte magát.
A szervezők szerint legalább hatszázan főztek, vagy ebédeltek, vagy a gyerekekkel látogattak ki a verőfényes nap során az eseményre. A város vezetése ezúttal is minden egyes csapat számára biztosított pörkölt-alapanyagot. Négy kilón marha-, vagy birkahúst igényelhettek a résztvevők. Aki csak tehette, hozta a sátrát és azalatt készült a jóféle étel.
A pörköltfőző csapatok marha- és birkahúst használtak
A társaságok száma eltért egymástól. Például messziről feltűnt a Hihetetlen család pólót viselő család, akiknek 14 tagja vett részt az eseményen. Mint azt Szabó Zoltán elmondta, mindenki kapott egy számot, amelyet a póló hátára nyomtattak. Ez a szám azt mutatja, hogy ki, mikor került be a családba: ki, mikor nősült vagy született. Néhány éve, amikor a Hihetetlen család című filmet adták, akkor elmentek a moziba, és ez ihlette meg őket, hogy az összetartozásukat ilyen módon is kifejezzék. A családban ő főzött, marhapörköltet készített, most neveztek először a versenybe. Ő az utóbbi években kapott rá a főzés ízére, ezért is jöttek ki a rendezvényre.
A főzőcsapatok között volt a Tóth Méhészetet képviselve Tóthné Halász Terézia csoportja is. Tőlük a nyolc kiló birkapörköltet készítő Mezei Zsolt nyilatkozott. Mint mondta, az ínyenc étel készítésének a titka a lassú főzés. Víz nélkül, csak a húsnak a levét használják fel a munka során, két csapatnak készült a bográcsos étel, mondta. A bográcsolásra nagyon sok kisgyermekes család is kilátogatott.
A zsűri a kóstolás során a sajátosságokat kereste
A legkisebbek energiáit a rendezők az ingyenes ugrálóvár használatával, illetve egy futóversennyel kötötték le. Déltől pedig a zsűri tagjai minősítették a birka-, és a marhapörkölteket. A három séf Szabó György, Pálfi Edina, és Hauser József voltak. Hírportálunknak Szabó György elmondta, hogy minden egyes pörkölt más és más attól függően, ki is készíti. A mester diák- és felnőttképzésben is részt vesz, mint oktató, és ugyanazon recept, illetve felhasznált anyagok alapján minden hallgatója más ízt csal elő a főzés során. Ez nem baj, viszont nagyon fontos, hogy az étel sajátosságai felismerhetőek legyenek a kóstolás során.
Bográcsol a család Izsákon
Fotók: Barta ZsoltA pörköltnek sűrű beltartalommal kell rendelkeznie. Fontos, hogy mekkora a feldarabolt főzendő hús. A régi szakácskönyvek 3-4 dekagrammos darabokról írnak. Fontos szempont a lassú főzés, ha a birkahúson ott a csont, akkor az íze még jobb a pörköltnek, fogalmazott a szakember. A marhahús esetében régen a marhalábszárt is felhasználták, ma azonban inkább csak sima húst vásárolnak a főzők, mondta a séf. A három zsűritag körbejárta a főzőket, és szinte mindenhol jó minőségű ételt kóstoltak.
Kolon Olimpiát is rendeztek
A rendezvény után a Kolon Olimpiát tartottak a lovaspályán, amelyre párok nevezhettek. Tetézi Attila főszervező elmondta, hogy öt feladat várt a bátor indulókra. Tíz csapat vágott neki a kihívások leküzdésének. Az első helyen Gábor Mihályné és Márton Ferenc, a másodikon Tóth Attila és Tóth-Rácz Cintia, míg a harmadikon Szabó Annabella és Csányi Elek Márk végzett. Senior különdíjat Tege Marianna és Juhász Ferenc kapott.
A főzőverseny végeredménye:
Birkapörkölt:
I. hely – Piroska ABC,
II. hely – Főzni jó,
III. hely Lakoma Büfé,
Marhapörkölt:
I. hely – Fröcskölt
II. hely – Turcsány Lovas Tanya
III. hely – Töpszli