Ökumenikus lelkészkör

2024.05.08. 16:58

A halasi kórházért is imádkoztak az egyházi vezetők – galériával

Közös imaalkalmat szervezett a történelmi egyházak képviselőiből álló városi ökumenikus lelkészkör a halasi kórházért, a békéért, az egységért, az összetartozásért, a lelki gyógyulásért és a reményteljes jövőért.

Pozsgai Ákos

A Semmelweis téren mintegy másfél százan gyűltek össze közös imádkozásra, amelyet megelőzően a történelmi egyházak lelkészei a kórház kápolnájában is együtt imádkoztak, áldást kérve az imaalkalomra. Az eseményt a kiskunhalasi kórház előző főigazgatójának felmentése körül kialakult általános elégedetlenség hívta életre.

imádság, ökumenikus, Kiskunhalas
Együtt imádkoztak a halasi egyházak vezetői
Fotó: Pozsgai Ákos

– Valószínű, hogy történelmet írunk, hogy a baptista, a református, a zsidó és a katolikus közösség együtt áll ki imádkozik, ahova felekezeti hovatartozástól függetlenül hívtuk imádságra a halasiakat is – kezdte mondandóját Seffer Attila, a kiskunhalasi Szent Péter és Pál Római Katolikus Főplébánia plébánosa, aki szerint ezzel is szeretnék felmutatni, hogy a város lelkészei, egyházi vezetői tudnak testvéri közösségben, békességben, szeretetben együtt lenni, és erre bátorítanak mindenkit. A közös imaalkalomra a kórházlelkészeken kívül meghívták azokat is, akik nem kórházlelkészként, de a városban lelkészként, papként, egyházi vezetőként működnek együtt.

– Jó szándékkal a szívünkben állunk itt most és imádkozunk közösen. Szeretnénk tudatosítani, ami a meghívóban is szerepelt, ez nem egy pártpolitikai rendezvény. Kerüljünk mindent, ami megosztást vagy valamiféle széthúzást hozna az itt élők életébe. Akit képviselünk, ő a békesség és az életnek az Istene, az ő nevében gyűltünk össze – fogalmazott az alsóvárosi plébánia vezetője.

Hozzátette: „Szeretnénk, ha tudnák a kórház dolgozói, hogy testvéri szeretettel egyként állunk mellettük, hogy hálásak vagyunk az ő szolgálatukért, amit a betegekért végeznek, és szeretnénk, ha tudnák a halasiak és a Halas környékén élők, hogy most értük imádkozunk.”

– Shalom! – köszöntötte héberül a jelenlévőket Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke. Ez a köszönés a zsidó nyelvben egy hagyományos mindennapi forma, ami békét, nyugalmat, jólétet, egészséget, elégedettséget, teljes harmóniát, sikert, de vigasztalást is jelent.

– A zsidó hagyomány szerint az egyik legnagyobb jócselekedet a betegekkel való foglalkozás, és ez így van napjainkban is – hangoztatta a hitközség vezetője, aki kérte a Mindenható segítségét a halasi kórház dolgozóira is.

Kováts Krisztina református kórházlelkész azt hangsúlyozta, hogy Isten békességet szeretne teremteni, ezért jött létre ez a mostani alkalom is. Bocskorás Bertalan református lelkipásztor az összetartozás felemelő erejéről beszélt. Friebert Tibor baptista lelkipásztor a fizikai és lelki gyógyulás fontossága mellett a Mindenható erejét emelte ki, aki képes egyénileg és közösségileg is a jövőt kezelni, és szerinte ez a mostani helyzetre is igaz.

Talapka István, a Felsővárosi Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia plébánosa egy történeten keresztül világított rá az orvosok és ápolók mindennapi munkájának fontosságára.

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában