2024.02.09. 20:24
Csillogó érmekkel tértek haza Németországból a magyar szakácsok – galériával, videóval
Sikeresen szerepelt a 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület tizenegy fős csapata Németországban a február 2-7. között megrendezett 26. IKA szakácsok olimpiáján, ahonnan hat bronz és kettő ezüst éremmel tértek haza.
A képen (balról-jobbra): Ságodi Márk, Bándi Domokos , Bottyán Silvia, Paskó Csaba, Friedrich Antal, Pasztornyickij László, Kubinyi Dániel, Ferner Valentina, Balog Martin, Kutyifa Gábor
Fotó: Wahl Kitti
Különböző kategóriákra osztva, tehetséges szakácsok találkoztak február 2. és 7. között a szám szerint 26. IKA szakácsok olimpiáján (IKA Culinary Olympics/Olimpyade der Küche) a Messe Stuttgart területén. A rangos megmérettetésen a hazai színeket többek között a 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület tizenegy fős, Ságodi Márk, Kutyifa Gábor, Friedrich Antal, Paskó Csaba, Bándi Domokos, Bottyán Szilvia, Ferner Tina, Kubinyi Dániel, Pasztornyickij László, Balog Martin alkotta csapat is képviselte. Kapitányuk, felkészítőjük Varga Károly többszörös világ és olimpiai bajnok mesterszakács volt.
A szakácsok ezúttal egyéniben indultak, de a következő versenyen, már csapatként is nevezni akarnak. Csodálatos ételek készültek, amiknek meg is lett az eredménye. A szakácsok a Culinary Art kategóriában találták meg az igazi énüket, amelyben egy ötfogásos Fine Dining menü (hideg előétel, leves, köztes fogás, főétel valamint tányérdesszert) és négy finger food hidegkonyhai különlegesség került prezentálásra.
A nemzetközi zsűri elismerését Bottyán Szilvia, Balog Martin, Ságodi Márk, Paskó Csaba, Pásztornyickij László, Friedrich Antal, munkái nyerték el. Balog Martin, Ságodi Márk, Paskó Csaba, Ferner Tina, Bándi Domokos, Pasztornyickij László bronz, Friedrich Antal, Bottyán Szilvia ezüst érmes lett. Balog Martin sajtfaragását, Bándi Domokos zöldségfaragását, Kutyifa Gábor csokoládé kompozícióját diplomával jutlmazták. A szakácsok rendkívül hálásak csapatkapitányuknak, Varga Károly séf úrnak, akinek tapasztalataira és tudására alapozva lettek sikeresek.
Csillogó érmekkel tértek haza Németországból a magyar szakácsok
Fotók: Wahl KittiKülföldön is bizonyítottak
A tavaly alapított, fülöpszállási székhelyű 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesületet gyakorlati szakemberek, a magyar gasztronómiáért tenni akaró alapítók hozták létre annak érdekében, hogy e koncentrált szellemi erővel bíró egyesület figyelemmel kísérje és népszerűsítse, valamint ápolja a tradicionális magyar konyhát, a hagyományokra épülő modern magyar gasztronómiát az anyaország és a diaszpóra területén. Az egyesület célja továbbá, hogy összefogja a gasztronómia területén tevékenykedő szakembereket, megjelenési fórumot biztosítva számukra, különböző rendezvényeken, versenyeken. Kiváló alkalom volt erre a 26. IKA szakácsok olimpiája.
A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.