Hősök

2024.01.14. 14:42

A doni katasztrófa 81. évfordulójára emlékeztek Kecskeméten – galériával

A doni áttörés 81. évfordulójára emlékeztek vasárnap Kecskeméten, ahol először szentmisével, majd koszorúzással tisztelegtek az elesettek előtt.

Orosz Fanni Flóra

Koszorúzás zárta az emlékező ünnepséget Kecskeméten

Fotó: Gulyás Sándor

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet vörös hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. Csakúgy, mint az elmúlt években, idén is közös erővel szervezett megemlékezést a Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi szervezete, a Történelmi Vitézi Rend és az 1956 Magyar Nemzetőrség területi szervezete a doni tragédia hősi halottjai előtt tisztelegve.

Vasárnap a Nagytemplomban vette kezdetét az ünnepség, ahol megemlékező szentmisét dr. Finta József plébánostól, érseki helynöktől hallhattak az egybegyűltek. A mise után a Deák Ferenc téren található II. világháborús emlékműnél gyülekeztek az emlékezők, ahol először Szabó Sándor tárogatóművész dallamai töltötték meg a napsütötte, de hideg teret. Később Rácz Szabó Zoltán zászlós Kovács Sándortól szavalt a közönségnek, majd emlékező beszédet mondott lovag Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes. Az alezredes a szeles időre való tekintettel rövidre fogta beszédét, de tisztelettel emlékezett a harcban elesettekre. A 81. évforduló alkalmával is – csakúgy, mint minden évben– a kecskemétiek is emlékeztek azokra a harcosokra, akik jelen voltak 1942/43-ban a nagy veszteséggel járó hadjáratban, az 1943. januári doni áttörés elszenvedőire és az áldozatok hátrahagyott szeretteire. Kenyeres Dénes hangsúlyozta: Kecskemét városát 3 ezer fős veszteség érte a II. világháború alatt, áldozatukról pedig sosem feledkezhetünk meg. 

A beszéd után koszorúzás zárta az emlékező ünnepséget, ahol többek között a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége Kecskeméti Szervezete, az 1956 Magyar Nemzetőrség Területi Szervezete, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is tiszteletét tette az emlékmű előtt. Kecskemét önkormányzata részéről Lévai Jánosné tanácsnok, Szamler László önkormányzati képviselők és Laczkó-Zsámboki Angéla, a Széchenyivárosért Egyesület elnöke vettek részt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában