Névnapi köszöntő

2023.02.27. 07:33

Isten éltesse az Ákosokat, Bátorokat

Február 27-án a születésnaposokon kívül az Ákosok és a Bátorok ünnepelhetnek.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az Ákos régi magyar férfinév, eredeti ótörök formájában ak kuş, a görög Achatius egyenértékűje (ógörög: Ὰκάκιος jelentése: ártatlan, nem gonosz; ahol görög eredete: Ὰ [nem] + kakḗ (κακή) vagy kakós (κᾰκός) [rossz, értéktelen, haszontalan, csúnya, rémes]). Maga ak kuş ótörökül „fehér madár" (ahol törökül (kuş): madár; perzsa (quš): sólyom). A baskír nyelvben az аҡ ("ak":fehér) + ҡош ("kos":madár) összetételben аҡҡош jelentése: hattyú. Másik lehetőség a prototörök *akɨš (kincs).

A Bátor eredetű régi magyar férfinévből származik, jelentése hős. Az 1990-es években szórványosan fordult elő, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Gábor, Edina, Elemér, Oszvald, Román, Albin, Albina, Leonita, Lujza, Ágnes, Henrik, Magor, Kornélia, Kunigunda, Frigyes, Kázmér, Lúciusz és Zorán ünnepelheti névnapját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában