2023.01.26. 10:53
Két csapat is képviseli a Felső-Kiskunságot a Magyarország étele versenyen
Egy fülöpszállási és egy szabadszállási étterem is megmérkőzik a Magyarország étele versenyen.
A képen balról: Pottondi Nándor, Balog Martin, Pető Mátyás és Szegedi Krisztián
Fotó: Gulyás Sándor
Hatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A verseny a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlik, a szervezők ezúttal megpróbálják összekötni a gasztronómiát az irodalommal. A szombaton megrendezésre kerülő elődöntőn a Felső-Kiskunságot két csapat képviseli.
A szabadszállási a Zöld Ász vendéglő színeiben Pető Mátyás és Szegedi Krisztián, a Kígyósi Csárdáéban pedig Balog Martin, és Pottondi Nándor indul Felcsúton.
Harmadik alkalommal méretteti meg magát a „Magyarország étele” versenyen Balog Martin, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke. Partneréül ezúttal a nagy tapasztattal rendelkező Pottondi Nándort választotta. Két éve a vadhúsból készült „Gimesi muflon gerincfilé” nevű étele a harmadik helyezést érte el. Tavaly a szürkemarha-hús került terítékre. A döntőben, hasonlóképpen mint az elődöntőben, a „Szilaj szürke pofahús prés alatt” nevű ételüket készítették el Balog Martin Pető Mátyás kollégájával, amit ezüstminősítéssel jutalmazott a neves szakemberekből álló zsűri.
Pető Mátyás, Balog Martin, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke segítőjeként indult tavaly a versenyen. A fiatal szakács idén úgy határozott, hogy barátjával, Szegedi Krisztiánnal méretteti meg magát a rangos versenyen.
A versenyen kiemelt hangsúlyt kap a feltálalt ételek megjelenése és fantázianeve is, aminek kapcsolódnia kell Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez és az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz. A maximum négy elemből álló, megújuló, de népszerű, emellett megfizethető ételekhez – a versenykiírásnak megfelelően – kiváló minőségű sertéshúst és alapanyagot használhatnak fel a nevezők.