2022.10.10. 11:05
Burgonyás ételek fesztiválja zárta a kiskunhalasi szakmai programot – galériával
A VIII. Kiskunhalasi Burgonya Napokat szakmai előadások, fajtabemutató, főzőverseny kísérte az elmúlt hétvégén a Sóstó Csárdában.
Tizenegy csapat nevezett be a főzőversenyre
Fotó: Pozsgai Ákos
Mint arról korábban beszámoltunk, a rendezvény pénteki napján a szakmai kérdések kaptak főszerepet, míg a szombat a kikapcsolódásról, a főzésről szólt. Az idei ételkülönlegesség a töltött káposzta volt a főzőversenyen, amelyre tizenegy csapat nevezett be.
A Sós Dezső, életműdíjas mesterszakács vezette zsűri az elkészült ételféleségek íze, külleme és állaga mellett a főzőhelyek kialakítását és a tálalást, valamint a versenyzők öltözékét is értékelte. Az ételek alapanyaga a burgonya volt, amit mindenki a kedve és ízlése szerint készítette el.
A rotyogó bográcsok mellett népzene és néptánc is színesítette a programot, a mélykúti Vadvirág Tánccsoport, a tompai Kolo Táncsoport, a Halasi Népdalkör, a Szilaj és a Balotaszállási Citerazenekar szórakoztatta a főzőverseny résztvevőit.
A főzőverseny első helyezettje a Vaskúti Jópofa Csődörök töltöttkáposztája lett, a halasi Szathmári Sándor Kertbarát kör tagjainak szilvás gombóca lett a második, míg a harmadik helyezett a Vajdaságból érkezett Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon csapatának lekvárral ízesített pogácsájuk lett.
Az idei esztendő legnagyobb burgonyájának járó címet a csikszeredai Hella Hunor termelő, több mint egy kilogrammos burgonyája nyerte el.