2022.04.29. 17:20
Kültéri konyhát és kemencét avattak Kunbaracson
Családi napot és főzőversenyt tartottak a napokban Kunbaracson, ahol átadták a felépült látványkemencét és kültéri konyhát is.
Az ünnepségen ki is próbálták az új kemencét Fotó: Gulyás Sándor
Főzőversennyel színesített családi napot tartottak Kunbaracson. A rendezvény keretében adták át a faluház szomszédságában felépült látványkemencét és kültéri konyhát. A beruházás mintegy 3,5 millió forintba került, melyhez hárommillió forint támogatást nyert a község önkormányzata a LEADER Programban, az 522 ezer forint önerőt a Kunbaracsi Ifjúsági és Hagyományőrző Egyesület biztosította.
– A kültéri konyha a korábban megvalósított közösségi fűszer- és gyógynövénykert szomszédságában épült fel, kiszolgálópulttal, bográcsozóhellyel, grillsütővel kiegészítve. A kültéri kemence a közösségi rendezvények, illetve a sütési-főzési igényekre szolgál majd egész évben.
A kézműves jellegű, egyedi megvalósításnak köszönhetően a konyha turisztikai értékkel is bír, jól illeszkedik a helyi kulturális sajátosságokhoz
– mondta Hegedűs Lászlóné alpolgármester.
A kültéri konyha kialakítása egy kerekegyházi vállalkozó munkáját dicséri, a kemence a szabadszállási Szűcs Sándor segítségével épült meg.
– A kemencét hagyományos anyagok felhasználásával építettem meg. Cserepet és hódfarkú cserepet használtam, így a belsejét soha nem kell a későbbiek folyamán újratapasztani, javítani. A kemence külső szigetelést is kapott, ami elősegíti a karbantartását – ismertette a szabadszállási mester.
A kemenceavató ünnepség vendége volt Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. A műsorban közreműködtek a kunbaracsi óvodások, a Naprózsa Citerazenekar és a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület tagjai. A családi napot a zenés- és gyermekprogramok, valamint a kézműves termékek vására mellett főzőverseny színesítette.
– Nagyon sok színvonalas étel érkezett be hozzánk. Mivel nem voltak kategóriák, leginkább az ételek íze dominált, de a tálalással is lehetett pontot szerezni.
A harapnivalók finomak voltak, így nem volt könnyű dolgunk
– fogalmazott Somogyi György zsűrielnök, a kecskeméti 48 Étterem és Bár szakácsa.
A főzőverseny legkiválóbbja Csikós András birkapörköltje volt, a második helyen Lancsa István lucskos káposztája, harmadikon pedig Simon Pál rackagulyása végzett. Különdíjjal jutalmazták Gróf András kacsagulyását és Skultétiné Nagypál Ibolya kakaspörköltjét.