2022.03.27. 15:25
Ezüst minősítést kaptak a soltszentimrei szakácsok
A Magyarország étele 2022 szakácsverseny döntőjében élmezőnyben végzett a Kígyósi Csárda két soltszentimrei szakácsa, Balog Martin és Pető Mátyás. A két fiatalember szürkemarha-húsból készült ételét ezüst minősítéssel jutalmazta az elismert szakemberekből álló zsűri.
Pető Mátyás (balra) és Balog Martin a megszerzett ezüst minősítéssel. Fotó: Gulyás Sándor
Ötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A rangos szakmai megméretésre négy ország harminchárom csapata jelentkezett, közöttük a Kígyósi Csárda két szakácsa, Balog Martin és Pető Mátyás. A kétfős, az Ökörfőző kurjantói konok kunok fantázia nevet viselő csapat már az elődöntőben kivívta a zsűri elismerését, így bejutott a legjobbak közé.
– Idén szürkemarha-hús került terítékre. Négy óra alatt, a meghatározott alapanyagokból és mennyiségből húsz adagot kellett előállítanunk, ebből nyolc adagot kitálalnunk az előre elkészített tányérra. A fennmaradó mennyiséget pedig úgymond falatkánként szervíroztuk a vendégek számára. Az étel megválasztására és összeállítására nagy hangsúlyt fektettünk. A versenyre november óta készültünk, folyamatosan tökéletesítettük ételünket a megjelenésre, tálalásra egyaránt – sorolta Balogh Martin.
A verseny zsűritagjai országosan elismert szakemberek voltak. Az elnöki tisztet Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Kígyósi Csárda séfje töltötte be. A döntőbe jutott tizenkét csapat ételeikben egyesítette a hagyományt, az újdonságot, a lelkesedést a magas szintű szakmai tudást. A két fiatalember a szürekemarha-húsból készült ételkülönlegességét a neves szakemberekből álló zsűri olyannyira jónak találta, hogy a Balog Martin-Pető Mátyás párost ezüstminősítéssel jutalmazta a hétvégén megtartott döntőben, Felcsúton.
– A verseny döntőjében, hasonlóképpen mint az elődöntőben a Szilaj szürke pofahús prés alatt nevű ételünket készítettük el. Lényegében egy szürkemarha-pörköltet készítettünk. A megfőzött húst két része osztottuk, az egyik felét kockára vágtuk, míg a fennmaradó részt kevés szafttal, zselatinnal dolgoztuk egybe, majd a kettőt összekevertük, hűtés után megpirítottuk. Marhapofából és a füstölt ökörnyelvből készült ragunkat savanyított páfránnyal színezett jégcsapretekkel, csemegeuborkával, gyöngyhagymával, sárga róka-, és vargányagombával ízesítettük, és ezt töltöttük a burgonyafánkba, vagyis bojtárfazékba. Ételünk megjelenésében utaltunk múltunkra, a püré a füvet, a burgonyafánk a bográcsot jelképezi, melyben ott a hús, ez esetben a ragu. Bár a fogás elkészítése rendkívül körülményesnek és bonyolultnak tűnik, ennek ellenére könnyen beleilleszthető a menübe. Akár kétszáz főre is könnyedén elkészíthető. Összességében elégedettek vagyunk az eredményünkkel, a sikerünkhöz nagyban hozzájárultak kollégáink, támogatóink – tette hozzá Balog Martin, akinek ez volt a második ilyen versenye.
Tavaly a Magyarország étele 2021 szakácsverseny döntőjében az előkelő harmadik helyen végzett a vadhúsból készült Gimesi muflongerincfilé nevű étellel.