Elismerés

2022.03.18. 06:55

Az év női példaképe díjjal tüntették ki a nyárlőrinci Csernák Krisztinát

Először adták át Bács-Kiskun megyében „Az év női példaképe” díjat a Kecskeméti mami internetes női magazin szervezésében. Ebben az évben három megyében hirdették meg a pályázatot. Megyénk győztese a nyárlőrinci pszichológus, Csernák Krisztina lett.

Szentirmay Tamás

Csernák Krisztina. Fotó: Szentirmay Tamás

Az interneten keresztül olyan nőket kerestek, akik az anyaságban helytállnak, mellette dolgoznak és a munkájukban is valami különlegeset, maradandót hoznak létre. A példaképeket jelölni lehetett és a tíz döntőst szakmai zsűri választotta ki. Megkérdezték elfogadják-e a jelölést, majd arra kérték őket, hogy írjanak magukról egy bemutatkozást, amelyben kitérnek arra, hogyan sikerül összehangolni a családi teendőiket, a szakmai feladatokkal. Győztesnek végül Csernák Krisztinát választották. A díjátadást március 8-án, a nők napján tartották a kecskeméti megyei könyvtárban.
 

– Bevallom őszintén, hogy nagyon izgultam, mert az indulók között neves kecskeméti nők is voltak, akiket széles körben ismernek a városban – meséli Csernák Krisztina. – A díjátadás alkalmával felhívtak bennünket egyenként a színpadra, mindenkinek adtak ajándékot, felolvasták a rólunk szóló bemutatkozó szöveget. Én maradtam a végére, és akkor már tudtam, hogy megnyertem „Az év női példaképe Bács-Kiskun megyében” elnevezésű versenyt. Az oklevélen és az emlékplaketten kívül egy élmény hétvégét is kaptam a bikali élménybirtokra, ahova a gyerekeimmel fogok elmenni. 

A díj segítségével figyelmet kap a munkám, amit elkötelezettséggel, nagy energiával és szívből végzek. 

Meg tudom mutatni azt is, hogyan tudom ezt a hivatást a családi élettel összeegyeztetni. 

 

Csernák Krisztina életútja

Csernák Krisztina pszichológusként végzett, azóta is az első munkahelyén dolgozik, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, 2008 óta. 

Fontosnak tartja, hogy képezze magát, ezért folyamatosan tanul. 

Az elmúlt év őszén egészség-szakpszichológus szakvizsgát szerzett. Nem csak Kecskeméten, de a régióban is ő az egyetlen ilyen végzettségű szakember. Jelenleg pszichoterapeuta szakképzésre jár, mely szintén több éves képzési folyamat. Három évvel ezelőtt kezdett el gyászfeldolgozással foglalkozni, amit sajnálatos módon, a saját életébe is be tudott illeszteni. Ősszel pedig a kórházon belül lehetőséget kapott arra, hogy az intenzív osztály pszichológusa legyen.
 

Az Igazságügyi Minisztérium másfél évvel ezelőtt indított Kecskeméten egy áldozatsegítő központot, ahova gyakorlatilag bárki az utcáról besétálhat, legyen bármilyen cselekménynek az áldozata is. Krisztina ott is dolgozik, és privát pszichológusként is tevékenykedik. Természetesen a munkája teljes diszkréciót élvez.

Krisztina elvesztette a férjét

Csernák Krisztina családjában, az elmúlt évben tragédia történt, mert elvesztette a férjét. 

Másfél évvel ezelőtt, gyors lefolyású, áttétes daganatos betegséget diagnosztizáltak nála. Krisztina, más emberhez hasonlóan belül összeomlott, de tartotta magát a gyerekei, a családja és a munkája miatt. 


Krisztina azt vallja, hogy a rossz hírnek már az első pillanatában érdemes segítséget kérni. Ő is maga mellé állított segítőket, beült abba a székbe, ahova vele szembe szoktak ülni, és elvitte az érzéseit, a gondolatait a segítőjének. Akkor indult be a pszichoterapeuta képzés is, aminek az első másfél éve abból áll, hogy egy csoportterápián vesznek részt a hallgatók. Így azok, akik ott voltak, mind támogatásukról biztosították Krisztinát, hogy fel tudja dolgozni azt, ami vele történt. Egy életen át tartó tapasztalatot szerzett, amit most már saját élményén keresztül tud átadni másoknak. Egyéni és csoportos foglalkozásokat vezet magánrendelése keretein belül veszteséget elszenvedett emberek számára. 

Úgy érzi, nem ijed meg a problémáktól, és nagyon mélyen tud a hozzá fordulóknak segíteni. 

Nemcsak halálesetek folytán fordulnak hozzá, hanem súlyos betegségek következményének a feldolgozásával kapcsolatban, vagy meddőségi problémákkal, de a szakember segít abban is, hogy hogyan dolgozzák fel a hosszan tartó párkapcsolat utáni szakítást is.
– Ez a díj a számomra egy állomás, aminek már számos következménye van, mert megkaptam a készséget és a lehetőséget, hogy megmutassam a munkámat 

– hangsúlyozza Krisztina. – Azóta visszatértem a mindennapokba, de valahogy más tapasztalattal. Tulajdonképpen nem történik semmi, csak mennek a mindennapok tovább, de nagyobb figyelemmel, nagyobb fegyelmezettséggel, és talán több alázattal is, hiszen egy ilyen díj szellemiségéhez, illetve az általam képviselt értékrendhez ezután is hűnek kell maradni, azt „meg kell szolgálni”! Szép, és fontos lehetőségek nyíltak meg előttem.
 

Mindig is pszichológus szeretett volna lenni

Arra kérdésre, hogy sikeres embernek tartja-e magát, Csernák Krisztina azt válaszolta, hogy olyan családban nőtt fel, ahol nagyon kritikusak voltak a szülei és a nagyszülei is. Elvárásaik voltak vele szemben, így egészen az általános iskola végéig, középiskola elejéig nem érezte úgy, hogy sikeres lenne, de mindig a maximumot nyújtotta kiskora óta. A kritikus légkörben való felnövekedés, magában hozott egy feszes tempót, egy maximalizmust, többféle területen való tevékenykedést. Hangszeren tanult, színjátszókörbe, énekkarba, tanulmányi-, és sportversenyekre járt. Mindig is pszichológusnak készült. 


Akik járnak futóversenyekre, azok találkozhattak már Csernák Krisztinával. A futás először a teljesítményről szólt nála, voltak kihívások, de most már nem erről szól. Nagy álma volt a maraton teljesítése, de megállt a félmaratonnál, mert akkor jött a férje betegsége. A diagnózis pillanatában úgy érezte, hogy elment minden ereje. Akkor elengedte a maraton teljesítését. 

Most pedig már nem ezt tartja fontosnak, hanem azt a testi, lelki karbantartást, az erőgyűjtést, amit a futás tud neki adni. 

 

Csernák Krisztina ennek a díjnak az elismerésével nem áll meg. Továbbra is szeretne az embereken segíteni, átadni azt a tudást, amivel rendelkezik, hogy megnyugtassa azoknak a lelkét, akiknek vigaszra és gyógyulásra van szüksége. Tovább tanul, képezi magát, mert számára az ember az érték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában