Bácsvíz Zrt.

2022.02.11. 17:25

Kevesebb vízórát kellett lecserélni Kecskeméten

Míg korábban egy-egy hidegebb tél során több száz vízóra is elfagyott, vajon most mennyi problémát jeleztek a fogyasztók a BÁCSVÍZ-Zrt. ügyfélirodáin? Tavaly a rezsicsökkentéssel mekkora összeget takarítottak meg a társaság lakossági fogyasztói? Kérdéseinkkel Kurdi Viktort, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját kerestük meg.

Barta Zsolt

Tartós hideg időjárás mellett 300-400 darab fagyott mérő sem ritka. Fotó: Szakony Attila Zalai Hírlap ZH

A 2021/2022. év eddigi téli időszakában az alábbi fagyottmérő-számok jelentkeztek az üzemmérnökségeken: Kecskeméten nyolc, Kiskunfélegyházán egy, Tiszakécskén négy, Kunszentmiklóson kettő, Kunszentmártonban hat, Nagykőrösön kettő, Cegléden hét elfagyás volt. Az adatok alapján megállapítható, hogy nem volt kemény telünk, komolyabb tartós hideg időjárás mellett körülbelül 300-400 darab fagyott mérő sem ritka a téli időszakban – mondta arra a kérdésünkre Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, hogy mennyi vízóraelfagyást jeleztek a fogyasztók.

Kurdi Viktor arról is beszélt, hogy tavaly óta kéthavonta számláz a BÁCSVÍZ Zrt, és ez hogyan hat a fogyasztók fizetési hajlandóságára, valamint az elektronikus számlázás tapasztalatairól is szót ejtett.

– Azon felhasználóinknál, akik vízmérőjét évente egyszer olvassuk le, a havi részszámlázásról átálltunk a kéthavi részszámlázásra. Ez a módosítás a fizetési hajlandóságot nem érintette negatívan, a társaság céges szintű kintlévősége az előző évhez képest csökkent. A BÁCSVÍZ Zrt. 2020 júniusától működteti azon, e-számlához kapcsolódó akcióját, amelynek keretében az elektronikus számlára váltó lakossági felhasználókat egyszeri, 3000 forint összegű engedményben részesíti. Ez alatt a másfél év alatt az e-számlás felhasználók száma egyharmaddal emelkedett, amely tendenciát fenntartani, sőt, fokozni kívánjuk a 2022. évben is.

A tavaly megugró energiaköltségek pluszkiadást jelentettek a társaság számára, és jelentenek erre az esztendőre is. A BÁCSVÍZ Zrt. által beszerzett és felhasznált villamos energia költsége a mintegy 750 millió forintról több mint a kétszeresére emelkedik. Ugyanakkor emelkedik a dolgozók bére is. A társaság 2022-ben 8,5 százalékos bértömegnövelést hajtott végre, amely magában foglalja a munkáltatót terhelő adó, illetve hozzájárulás csökkentéséből adódó hányad alapbérbe transzformálását is.

Kurdi Viktor beszélt arról is, hogy a rezsicsökkentés következtében évente mekkora összeg marad a fogyasztók zsebében átlagosan.

– A rezsicsökkentésről szóló jogszabály szerint minden felhasználó láthatja közüzemi számláin a saját megtakarítását, mind az adott időszakra vonatkozóan, mind göngyölített értékben. A BÁCSVÍZ Zrt. 2021. évi alaptevékenységi árbevétele 7,7 milliárd forint. A rezsicsökkentésnek betudhatóan mintegy 570 millió forintot takarítottak meg a BÁCSVÍZ Zrt. lakossági felhasználói 2021-ben – mondta az elnök-vezérigazgató.

Nagyobb beruházásokat terveznek

 

 

A nagyvállalat az idén Kecskeméten nyolc nagyobb beruházást végez el. Helvécián három projektre lehet számítani. Ott 114 vízbekötés megvalósítására tervezés és kivitelezés történik. Fülöpjakabon 46 vízellátás kivitelezése valósul meg. Tiszakécskén két, Kunszálláson egy projekt, Kiskunfélegyházán egy beruházás várható. Tasson két beruházást terveztek, illetve egy figyelőkút felújítását, amely több települést is érint. Szennyvízcsatornával kapcsolatos munkálatok valósulnak meg Kecskeméten, Helvécián, Izsákon, Orgoványban, Ágasegyházán és Lakiteleken is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában