2022.02.19. 11:24
Az Egyesült Államok ízeivel ismerkedtek Kunbaracson
Idei évi első foglalkozását tartotta meg a napokban a Kunbaracsi Egészségklub. Az élményfőzés keretében az amerikai kontinens északi részével, vagyis az Amerikai Egyesült Államok ízvilágával ismerkedhettek meg az érdeklődők.
A mai világban az ehhez hasonló közösségi program igazi kincs – fogalmazott Kenderesi Ilona (középen). Fotó: Gulyás Sándor
A településen közel két évtizede kiemelt jelentőséggel bír az egészséges életmód népszerűsítése. Ennek sorába illik a 2019-ben megalakult Kunbaracsi Egészségklub is.– A helyi székhelyű Két Madár Műhely Egyesület 2018 tavaszán kezdte meg működését Kunbaracson. Elsőként egy egészségnap részeként a vegetáriánus konyha egészségmegőrző szerepére hívta fel a figyelmet. Az alkalom különlegességét tovább fokozta, hogy az érdeklődők az indiai ízvilággal is megismerkedhettek. Egy évvel később jött létre a Kunbaracsi Egészségklub, amelynek fő célkitűzése, hogy élményszerűen, a helyi alapanyagok felhasználásával ismertesse meg a vegetáriánus táplálkozásban rejlő lehetőségeket. Arra ösztönözzön, hogy bátran egészítsük ki táplálkozásunkat húsmentes fogásokkal is.
Az egyesület működését a kezdetektől támogatja a község önkormányzata, helyet biztosít a foglalkozásoknak a faluházban, illetve a Kunbaracsi Kulturális Egyesület segítségével a kezdetek óta egy teljesen felszerelt konyhát használhatnak a résztvevők
– mondta el hírportálunk érdeklődésére Kenderesi Ilona, a Két Madár Műhely alapító elnöke. Az egészségklub programjai mindenki számára nyitottak, amennyiben az alapanyagköltségekhez egy jelképes összeggel hozzá tud járulni. A műhelyfoglalkozások általában 15 fő részvételével zajlanak, ahol gyakran egész családok vesznek részt – sokan a környező településekről érkeznek, vannak kecskeméti és budapesti klubtagok is. A kunbaracsi egészségklub 2021-ben részévé vált a Hírös Agóra által koordinált értékmentő és értékteremtő programsorozatnak. – Az egészségklub legnagyobb erénye nem egyszerűen az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítése, hanem a közösség, ami életre hívta és működteti. Bár a Két Madár Műhely Egyesület biztosítja a szakmai hátteret, a legfontosabb eredmény, hogy a főzés apropóján egy kis közösség kovácsolódik össze.
A kialakult közösségben a vegetáriánus a legkevesebb, de a gazdag ízek, a kevéssé ismert alapanyagok és a csábító édességek az alapvetően húst fogyasztó résztvevőket is elégedetté teszik.
A tavalyi évben a legnagyobb sikert a Mediterrán Kunság nevet viselő, spanyol, görög és olasz konyhát bemutató háromrészes sorozat aratta.
Ezen felbuzdulva idén egy gasztronómiai világutazás csábítja a vállalkozó kedvű szakácsokat. Az egészségklub foglalkozásain egy-egy nemzet jellegzetes ételeit készíthetik el, természetesen vegetáriánus változatban. A sort februárban az Amerikai Egyesült Államok jellegzetes ételei nyitották: többek között juharszirupos amerikai palacsinta és padlizsánfasírtos sajtburger, természetesen házi készítésű hamburgerzsemlével – sorolta Kenderesi Ilona. A klubtagok legközelebb március 11-én találkoznak, amikor az indiai konyha rejtelmeibe pillanthatnak be. Áprilisban az angol, májusban az indonéz, júniusban pedig a francia ízvilággal ismerkedhetnek meg a gasztronómia szerelmesei Kunbaracson.