vállalkozás

2021.06.19. 15:25

A világpiacot vette célba a hangfalgyártó bajai cég

Elektrosztatikus hangfalak gyártását kezdték meg egy kis bajai üzemben. A kezdetekről kérdeztük a fejlesztőt, Popori Ottót és Markó Gábor tulajdonost.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az üzem története a 80-as években kezdődött, amikor keveseknek volt lehetősége jó minőségű hifiberendezéseket beszerezni. Szerettek volna ugyan tiszta hangzást, nagy hangerőt a fiatalok, köztük Popori Ottó is, de nem tudtak ilyen hangsugárzókra szert tenni. Elsősorban a magas ár miatt.

– Időközben rájöttem arra, hogy a hangminőség sokkal fontosabb, mint az óriási hangerő. Elkezdtem olyan berendezéseket, erősítőket, hangfalakat készíteni, amik erre alkalmasak. Hamar rájöttem, hogy ennek van egy igen komoly akadálya, mégpedig a hangfal. A 90-es években elmentem egy olyan Hi-Fi Show-ra, ahol csúcsminőségű termékeket, hangfalakat, erősítőket, lemezjátszókat mutattak be. Ott találkoztam életemben először egy igazán jó hanggal, amit egy holland cég által gyártott hangfal prezentált – mesélte Popori Ottó fejlesztő.

Popori Ottó fejlesztő és Markó Gábor tulajdonos
Fotó: Márton Anna

– Ez annyira elvarázsolt, hogy beleszerettem, és utána jött a hidegzuhany, mert akkor ez 1,4 millió forintba került, annyiba, mint egy ház annak idején. Akkor elhatároztam, hogy építek egyet saját magamnak. Ekkor kezdődött a hobbim – mondta Popori Ottó.

Közel huszonöt év tervezés, fejlesztés után most úgy néz ki, révbe ér a fejlesztő, ugyanis komoly partnerre lelt Markó Gábor vállalkozóban és édesapjában, Markó Istvánban, aki a hangfal gyártásában nyújt óriási segítséget.

A hangfalak már nem üvegből készülnek, mint korábban, hanem Corian kompozitból, és ezeket Markó István terve alapján gyártják a műhelyben.

– Másfél évvel ezelőtt találkoztunk Ottóval, azóta közös céget alapítottunk. Ottó a hangfal faláért felelős, én meg a dizájnnal, a gyártásszervezéssel foglalkozom. A célcsoportunk elsősorban a zenerajongók, főleg külföldi piacokat keresünk, de a belföldi vevőkör is nagyon fontos.

Első körben Európában szeretnénk bemutatni a hangfalat, de nem titok, hogy a világpiacot céloztuk meg.

Jelenleg a csapatépítés zajlik, a cég vezetését, a kereskedelmet, a marketinget egy megfelelő stáb felépítésével szeretnénk működtetni. Most még az elején vagyunk, a márka brand felépítésére fókuszálunk. A termékben nagyon bízunk, és a visszajelzések is azt igazolják, hogy nem alaptalanul. Nagyon lelkesek vagyunk és nagyon sokan segítenek nekünk. Úgy tűnik, a csapatépítéssel sem lesz nehéz dolgunk, mert nagyon nagy fantáziát lát benne – tudtuk meg a részleteket Markó Gábortól.

Popori Ottó fejlesztő (balra) és Markó Gábor cégtulajdonos az elektrosztatikus hangfal összeszerelése közben
Fotó: Márton Anna

Minden apró részlet hallható

Az első Audiostatic elektrosztatikus hangszórót a hatvanas évek elején Ben Peters holland tervező építette. Azóta a fokozatos fejlesztés és az érdeklődő kereslet a márkát világszerte ismertté tette. Elegáns, lágy vonalú, a térben egyáltalán nem uralkodó kivitelezésű. Minden apró részlet hallható, magával ragadja a figyelmet, a felvételi helyiség atmoszférája, az előadó minden érzése megtapasztalható. A mély basszus jól érezhető, a térbeli elhelyezkedés pedig lenyűgözően természetes. A húros-, a fúvós- és ütőhangszerek keménység vagy elszíneződés nyomai nélkül reprodukálódnak. A dinamika, például egy zongora esetében, teljesen torzításmentes. Egyértelműen közvetíti a zenét. Az elektrosztatikus panelek a dipólusos sugárzással együtt órákon át fáradtság nélkül hallgathatók, mintha egyáltalán nem lenne hangszóró.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában