bács-kiskun

2021.05.21. 06:55

Már szabad az út az iskolai osztálykirándulások előtt

A napokban jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, hogy idén engedélyezik az osztálykirándulásokat, de csak egynapos utazásokat szervezhetnek az iskolák. Bács-Kiskun megyei iskolákat kérdeztünk arról, hogy terveznek-e kirándulásokat és mik a fő úti céljaik.

M.-H. N. – S. H.

A gyerekeknek nagy szükségük van a kikapcsolódásra – vélik a pedagógusok

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hosszú heteket töltöttek egymástól elszigetelve, otthonaikban a tanulók, ezért is tartja kifejezetten fontosnak az egynapos osztálykirándulások engedélyezését a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola tanári kara. Rekedt-­Nagyné Forczek Leona megbízott intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy Maruzsa Zoltán köz­nevelésért felelős államtitkár bejelentése után a felsővárosi iskola osztályfőnökei azonnal elkezdték szervezni az osztálykirándulásokat.

– Nagy szükség van rá, hogy a közösségeket összerázzuk, mert a pandémia miatt az idei tanévben minimálisra csökkentek a közösségépítést szolgáló események. A tanulók és a tanárok is lelkesek, szinte már minden osztály tudja, hogy mikor és hol kirándulnak a tanév utolsó heteiben – hang­súlyozta.

Rekedt-Nagyné Forczek Leona kifejtette továbbá, hogy az egynapos kirándulásokat szabadtéri, jellemzően környékbeli helyszínre szervezik a pedagógusok. Idén viszont, a korábbi évek gyakorlatával ellentétben, nem lesz közös, két-három osztály összevonásával szer­vezett kirándulás.

Nem volt kérdés a Szilády Áron Református Gimnáziumban sem, hogy élnek az egynapos osztálykirándulások lehetőségével, a pedagógusok már javában szervezik a programokat – tudtuk meg Varga Judit iskola­igazgatótól. A kiskun­halasi középiskola osztályközösségei közül lesznek, amelyek közeli tanyákra, míg mások távolabbi nagyvárosokba látogatnak el az idei kirándulás alkalmával május végén vagy június elején.

A kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója, Papp Zsolt rögtön az elején hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek elmenjenek osztálykirándulásra. Az elmúlt hónapok nehézségei rengeteg terhet róttak rájuk is, így a közösségi élmények, a pozitív események segíthetik, hogy újra önmaguk lehessenek, élvezhessék a gyermekkort.

– Az osztályfőnökök már előre leszervezték az utakat, bízva abban, hogy a járvány csökkenése lehetővé teszi az osztálykirándulásokat. Így nem érte őket felkészületlenül a bejelentés. Annyiban kell változtatniuk, hogy akik két napra utaztak volna el, azok kétszer egynapos kirándulásra válthatnak, némi átszervezéssel. Nem okoz gondot, hiszen a szállást le lehetett mondani, a múzeumokba vagy más helyekre pedig helyben bármikor lehet jegyet kapni. Változatos képet mutat, ki milyen úti célt választott. Általában az egyik napot közelre szervezték meg, például Tőserdőbe vagy Tiszaalpárra. A második nap pedig inkább túrát, erdei sétát foglal magában – részletezte Papp Zsolt.

A gyerekeknek nagy szükségük van a kikapcsolódásra – vélik a pedagógusok
Fotó: Shutterstock

A kecskeméti Corvin Mátyás Király Általános Iskolában is élnek az osztálykirándulások lehetőségével. Lóczi László intézményvezető elmondta: az utakat már előre leszervezték.

– Június 4., péntek nálunk tanítás nélküli munkanap, mindenki aznap utazik el. A kétnapos programokat vagy kétszer egynaposra szervezik át, ugyanoda, vagy két különböző helyre. Iskolánkban jellemzően a 7-8. osztályosok mennek két napra kikapcsolódni, a péntek mellett másnap, szombaton kirándulnak. Az osztályok maguk döntik el, hogy hány napot szánnak a közös programra – jegyezte meg Lóczi László.

Ágasegyházán a Széchenyi István Általános Iskola diákjai júniusban mennek osztálykirándulásokra. Ártim János igazgatótól megtudtuk, két osztályuk tervezett csak ottalvós kirándulást, nekik kell átszervezni a programjukat.

– A negyedikesek hagyományosan erdei iskolába mennek osztálykirándulásként, négy napra. A közeli Naprózsa erdei iskola az úti cél, melyet a jelenlegi szabályok értelmében úgy oldunk meg, hogy minden nap kiutaznak busszal, és este hazatérnek. Úgy gondolom, még így is tartalmas és jó hangulatú lesz számukra a közös program – vélte az igazgató.

Közösségi program

Nem szerveznek viszont osztálykirándulásokat a Kisszállási Sallai István Általános Iskolában, mert már korábban eldöntötték, hogy más közösségi programokkal készülnek a tanulóknak. A nyári napköziben azonban több kirándulási lehetőséget is biztosítanak majd a gyerekeknek – közölte hírportálunkkal Zsoldos Ildikó igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában