2021.03.04. 14:00
A Maszkos Mikulás után vakcinás nyulat készít a mizsei cukrász
Édesség Innovációs Díjat ítélt oda Rimóczi László lajosmizsei cukrásznak a Magyar Édességgyártók Szövetsége a Maszkos Mikulás termékéért a közelmúltban. Az elismerést a napokban vette át a mester, aki húsvétra is különlegességgel készül: a reménysugarat mancsaiban tartó vakcinás csokoládényúl lehet az új slágertermék.
Rimóczi László szakács, cukrász
Fotó: Bús Csaba
Rimóczi László lajosmizsei cukrásznak ítélte oda a Magyar Édességgyártók Szövetsége az Édesség Innovációs Díjat a közelmúltban. Rimóczi László az ünnepek előtt alkotta meg a Maszkos Mikulás csokoládéfigurát, ami marcipánból készült maszkot kapott és máig hatalmas népszerűségnek örvend. Bejárta a hír a sajtót, és még külföldi hírügynökségek is felfigyeltek a járványhelyzetbe némi vidámságot csempésző újításra.
A szövetség indoklása szerint a Maszkos Mikulás kiemelkedő példája annak, hogy az innováció és a termékfejlesztés még a jelenlegi helyzetben sem állhat meg.
Hangsúlyozta továbbá, hogy a jelen időkre hangolt mikulás túlmutat azon a szemléleten, ami az élelmiszer-innovációt csupán a receptúrák változtatásával köti össze. A díjat a napokban vehette át Rimóczi László a szövetség képviselőjétől, majd Basky András, Lajosmizse polgármestere is gratulált a díjazottnak.
Rimóczi Lászlót lajosmizsei műhelyében kerestük fel a díj kapcsán, aki beszélt arról, hogy mit jelent neki a szakmai elismerés.
– Hatalmas megtiszteltetés, hogy nekem ítélte a díjat a szövetség. Ez nagyon jó visszajelzés arra, hogy érdemes folyamatosan újítani – fogalmazott Rimóczi László, aki az újítással vidámságot akart vinni a vevők életébe, ami sikerült is, hiszen nagyon kedvelt lett a Maszkos Mikulás.
– A vásárlók körében különösen népszerű lett a termék, mondhatom, hogy felrobbant az internet.
Persze az első néhány napban sok internetezőnél kiverte a biztosítékot és nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásokat kaptunk. Szerencsére ez néhány nap után eltűnt és pozitív irányba változott a hozzáállás – mondta Rimóczi László a rendhagyó termék bevezetésének idejéről.
A mester grillázsairól is ismert – nem hiába hívják Grillázsgurunak –, aki a karácsonyi időszakban már nem akarta továbbvinni a szájmaszkos tematikát, ezért a szilveszteri grillázsmalacok bendőjébe bőséget jelképező csokiszerencsepénzt helyezett.
Húsvétra új, még pozitívabb üzenetet közvetítő terméken törte a fejét, így született meg a napokban a kézzel készült vakcinás csokinyúl. A védőoltást tartó nyuszi szilikonformába kiöntött csokoládévakcinát tart mancsaiban, aminek ezüst lüszter ételfestékkel ad a valódihoz hasonlító színt.
– Bár benne vagyunk a járvány harmadik hullámában, de javában zajlik a védőoltások beadása is. Nem a szájmaszkot, vagyis a védekezést akartam hangsúlyozni a vakcinás húsvéti nyuszival, hanem a jövőt, ami a védettség és a járványból való kilábalás. A vakcina a reménysugarat jelképezi – fogalmazta meg új termékének üzenetét a cukrászmester, hozzátéve, hogy ugyan eredetileg valóban nem viselt volna maszkot a húsvéti nyuszi, de vásárlói kívánságára olyan változatot is készít majd.
Rimóczi László elmondta, hogy a tavalyi után az idei év is a lajosmizsei műhelyben és az üzletben telik, mert nem készülnek a különböző rendezvényeken való megjelenésre, hiszen nem lehet előre látni a nyitás idejét. Azt tapasztalja, hogy kezdenek kissé megváltozni a vásárlói szokások: a bolt forgalma átrendeződött, sokkal többen keresnek saját fogyasztásra édességet, mert elmaradnak a vendégségek és a különböző családi, baráti események.