2020.09.02. 14:27
Nem elég elmondani, hogy a méz egészséges
A Jenei család méhészetét látogatták meg a napokban a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola nyári táborának lakói. A diákok megismerkedtek a mesterség fortélyaival, kezükbe vehették az eszközöket, megtekinthették a pergető- és a krémmézkeverő gép működését is.
A gyermekek boldogan öltötték magukra a méhészruhát
Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Gulyás Sándor
– A méhészet a mezőgazdaság többi területéhez képest csekélyebb segítséget kap. Az elmúlt években jelentős előrelépésnek mondható a Magyar Méhészeti Nemzeti Program, mely révén méhcsaládonként igényelhető támogatás. Ez hasonló a területalapú támogatáshoz, hiszen nem célzott tevékenység esetén, hanem méhcsaládonként igényelhető. Megértjük azokat a méhészeket, akik szerint a kezdetben ötszáz forint per család, jelenleg ezer forint per család a felmerülő költségekhez képest nem jelentős segítség, de arra kell gondolni, hogy végre elindult valami – fogalmazott Jenei Edina.
Az idei év azért nagyon nehéz, mert a legjelentősebb bevételi forrást jelentő akác számottevő része elfagyott. A szélsőséges időjárás miatt a hárs és a napraforgó egymáshoz közeli, szinte egymást fedő időpontban virágzott.
– A méhészeknek is tenni kell a magyar mézért. A borászat szárnyal, a borkóstoló turisztikai programként említhető. Ha elvárjuk, hogy a vásárló ne a nagyáruházak polcáról vegye le az esetlegesen Unión kívüli eredetű mézet, ismertessük meg az emberekkel a mézfogyasztás kultúráját. Fel kell hívni a figyelmüket a fajtamézek hatására. Nem elegendő azt elmondani, hogy egészséges dolog mézet fogyasztani, tudni kell a fajtamézek összetevőit és az emberi szervezetre gyakorolt hatását – hangsúlyozta Jenei István.
A méz harmonikus kiegészítői lehetnek az olajos magvak. Jó, ha a kínálatban szerepel diós, mogyorós, mandulás akácméz, gyógynövényes méz, krémméz, mert nemcsak saját fogyasztásra vásárolnak az emberek, ajándékba is szívesen visznek a különlegességekből. Természetesen sokkal egyszerűbb a hordós értékesítés, mint a rengeteg munkával és kreativitással járó igényes kiszerelés, de az évek óta visszatérő vásárló megéri a fáradozást. Fontos, hogy a címkék azonfelül, hogy tartalmazzák a jogszabályi előírásokat, kellőképpen tájékoztassanak is.
– Kistermelőként, nem főállásban méhészkedünk. A férjem tizennyolc éve kezdte. A termelés az övé, az enyém az értékesítés. A munkamegosztás azért szerencsés, mert a termelési részhez én nem értek annyira. Nem volt időm kitanulni és vonzalmam sincs annyira hozzá. Már a gyerekek is kiveszik a részüket, a fiunk a termelésben, a lányunk az értékesítésben jeleskedik. Az Agrárminisztérium fontosnak tartja a figyelem felhívását a méhek szerepére, a környezeti nevelés fontosságára. Ennek jegyében a helyi iskolások számára mi is már több alkalommal tartottunk előadást. Az iskolapadban ülve is érdeklődve fogadták a tanulók az új ismereteket, de itt, nálunk kezükbe foghatták a kereteket, fedelezőt, megnézhették a pergető- és a krémmézkeverő gép működését, címkét ragaszthattak, méhészruhába bújhattak – tette hozzá Jenei Edina.