Kecskemét

2019.02.12. 14:00

A hangszerválasztás örök igazsága: kapós az ütős

A napokban rendezték meg a Kodály iskolában a II. Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Versenyt, mely duplán fontos az intézmény számára. Egyrészt az iskola két tanára – Palotás Gábor és Abonyi Attila – szervezi, másrészt a diákjaik nagyon szép eredménnyel szerepeltek a rangos megméretésen.

Sebestyén Hajnalka

A Kodály iskola díjazott diákjai és tanáraik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az alapfokú művészeti iskolák ütőhangszeres tanszakai számára kiírt országos versenyek ciklusához igazodva a Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Versenyt abban az évben rendezik meg, amikor nincs országos verseny, így az ütőtanároknak a felkészítés, a gyerekeknek pedig a felkészülés válik könnyebbé, hiszen csak egy versenyre kell fókuszálni.

A Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Versenyt Palotás Gábor és Abonyi Attila, a Kodály iskola két ütőtanára 2016-ban szervezte meg először, melyet a mostani követett másodikként.

– Öröm azt tapasztalni, hogy az ütőhangszerek nagy népszerűségnek örvendenek mind Kecskeméten, mind a regionális verseny területeként szolgáló Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében – hangsúlyozta Palotás Gábor.

– A kollégákat gyakran biztatják a szervezők azzal, hogy mindenképp jöjjenek el, mert egyrészt igyekeznek barátságos légkört teremteni a versenyzők és felkészítő tanáraik számára, másrészt így megismerhetik egymás munkásságát, javaslatokkal, meglátásokkal tudják segíteni az egyébként földrajzilag akár egymástól messzebb található ütő tanszakok működését. Fontos célja a versenynek a tehetségkutatás, melynek lényeges pontja, hogy a zenei pályára készülő diákok a kecskeméti Kodály iskola zeneművészeti szakgimnáziumát is megismerjék, a lehető legjobb továbbtanulási opcióként merüljön fel. A 2016-os verseny során két díjnyertes növendék, Kovács Gábor és Halász Benedek már zenei pályára készülve középfokon a Kodály iskolában tanul – tette hozzá.

A Kodály iskola díjazott diákjai és tanáraik
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Idén a zsűri elnöke Slawomir Mscisz, a Marimba Festiva Egyesület elnöke, a Nürnberg Musication és a Bambergi Szakképző Intézmény marimba és ütőhangszeres professzora volt, a magyar tagok pedig Angyal Zsuzsa, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakközépiskola ütőhangszertanára, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művésze és Sós Tibor, a Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium ütőhangszeres tanára, a debreceni Kodály Filharmonikusok ütőhangszeres művésze volt. A következő verseny a tervek szerint 2022 februárjában lesz.

Kötelező és szabadon választott műveket is játszottak

A regionális versenyen mindenkinek a zsűri által kiválasztott kötelező kisdobdarabok mellett szabadon választott dallamhangszeres darabot vagy darabokat kellett előadnia.

II. Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Versenyen a Kodály iskola tanulói a következő eredményeket érték el. Az I. korcsoportban Szegszárdy Zalán Péter első díjat szerzett. A II. korcsoportban Kuthy Péter második díjat kapott, Tóth Balázs különdíjat.

A III. korcsoportban Gerhát Domonkos első díjat ért el és az I. Dél-alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia szervezőjének különdíját vehette át. Inges Barnabás második díjban részesült. A IV. korcsoportban Uhljár Balázs második díjat kapott, úgy, hogy a zsűri nem adott ki első és harmadik díjat, valamint a Marimba Festiva Egyesület különdíját is megkapta.

A fiatalokat felkészítette Abonyi Attila és Palotás Gábor tanár. Zongorán kísért: dr. Feketéné Rodler Anett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában