Határvédelem

2022.08.27. 08:40

Huszonhat esetben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 460 határsértőt tartóztattak fel és 305 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 26 esetben összesen 145 határsértőt tartóztattak fel Katymár, Homorúd, Bácsalmás, Bácsbokod, Kelebia, Újmohács, Kunbaja, Petőfiszállás, Kunbaja, Csikéria, Balotaszállás, Madaras és Soltvadkert közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 21 esetben összesen 263 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szeged, Kübekháza, Szatymaz és Mórahalom közigazgatási területén.

Baranya megyében, Mohács belterületén 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Győrben 2, Sopronhorpács kül-és belterületén összesen 18; Komárom-Esztergom megyében, Komárom külterületén 25; Somogy megyében, Táska  külterületén 3; Tolna megyében, Pörböly közelében 2 és Budapesten 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, török, nepáli, marokkói, indiai, tunéziai és líbiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 4, Csongrád-Csanád megyében 16 esetben összesen 305 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 12 embert fogtak el és 4 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Az egyenruhások pénteken 1 óra körül Bácsalmás közigazgatási területén intézkedtek egy szlovák honosságú személygépkocsi vezetőjével, egy 19 éves ukrán férfival szemben. A sofőrön kívül a járműben 5, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A járőrök pénteken 8 óra 5 perc körül Sopronhorpács közigazgatási területén intézkedtek egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjével, egy szerb férfival szemben. A sofőrön kívül a járműben 9, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Pénteken 22 óra 10 perc körül Sopronhorpácson az egyenruhások intézkedtek egy magyar honosságú személygépkocsi lengyel állampolgárságú vezetőjével szemben. A járműben a sofőrön kívül 9 fő, magukat szír állampolgárnak valló külföldit találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztálya jelzése alapján a rendőrök pénteken 22 óra 40 perc körül az M1-es autópálya 73. kilométerszelvényében, Komárom közigazgatási területén intézkedtek egy magyar honosságú személygépkocsi magyar állampolgárságú vezetőjével szemben. Rajta kívül a gépkocsiban 25, magukat      szír állampolgárnak valló külföldit találtak.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában